Hrvatska
StoryEditor

Na području Zapadne i Srednje Europe Hrvatska među pet najkorumpiranijih zemalja

03. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Transparency International nije prepoznao napore Hrvatske u borbi protiv korupcije, te je na najnovijoj ljestvici Hrvatska ubilježila pad od četiri mjesta i sad je na 61. mjestu od 175.

Hrvatska  je ostala na 48 bodova od mogućih 100, što joj je ove godine donijelo pad od četiri mjesta. Na području Zapadne i Srednje Europe, Hrvatska je među pet najkorumpiranijih zemalja. Gore od Hrvatske su samo Bugarska, Grčka, Italija i Rumunjska. Bolje stanje je u regiji gdje je samo Slovenija, na 39. mjestu, bolja od Hrvatske. Makedonija je 64., Crna Gora 76., Srbija je na 78. mjestu, Bosna i Hercegovina na 80. mjestu, dok najlošije stoje Kosovo i Albanija koje dijele 110. mjesto.

- Indeks percepcije korupcije 2014. pokazuje da se pomaci u borbi protiv korupcije ne vide, što znači da borba protiv korupcije nije dovoljno jaka, iako smo svjedoci određenih nastojanja u tom pravcu. Ovaj pokazatelj bi morao biti upozorenje svakom pojedincu, a pogotovo onima koji obnašaju vlast jer nam je obećano društvo bez korupcije – rekla je Davorka Budimir, predsjednice udruge Transparency international Hrvatska.

Budimir je istaknula da je korpucija jedna od najvećih ugroza za razvoj države i gospodarstva, a ističe da se protiv korupcije može boriti javno dostupnim podacima, informiranjem građana, a da je nedostatak odgovora najveći problem u borbi s korupcijom.

- Hrvati preskupo plaćaju borbu protiv korupcije. Posebno skrećemo pozornost da se u javnosti ne smije stvoriti dojam da se razotkrivanje korupcijskih afera koristi u dnevnopolitička obračunavanja političkih aktera. Borba protiv korupcije počiva na prevenciji na svim razinama društva – dodala je Budimir.

Ova lista napravljena je prije nedavnih uhićenja, a možda zahvaljujući njima Hrvatska skoči za koji bod i mjesto sljedeće godine.

Na samom vrhu su tradicionalno skandinavske zemlje, a "najčišća" od korupcije je Danska s 91 bodom. Treće, četvrto i peto mjesto zauzele su Finska, Švedska i Norveška. Među njih se na drugo mjesto ugurao Novi Zeland. Svjetski prosjek bodova je 43, dok Europska unija ima prosjek od 66 bodova.

26. travanj 2024 09:54