Hrvatska
StoryEditor

Natječaj za direktora HTZ-a sredinom ožujka

28. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

Na danas održanoj konstituirajućoj sjednici Sabora Hrvatske turističke zajednice izabrano je novo Turističko vijeće i Nadzorni odbor HTZ-a.

Novost u sastavu Turističkog vijeća je član ispred putničkih agencija Boris Žgomba (UHPA i Uniline), dok su ostali većinom hotelijeri Šime Klarić (udruga malih hotela i hotel Sv. Mihovil, Trilj), Željko Kukurin (Istraturist), Vlado Lučić (JLH i Excelsa), Vlado Miš (Imperial Rab), Tomislav Popović (Maistra), Frane Skoblar (Turisthotel), Kristian Šustar (UPUHH i HUP Zagreb) i Goran Zrilić (Solaris Šibenik). Članovi su i Drago Ružić s Ekonomskog fakulteta Osijek, Zdenka Peternel iz HGK te Ante Mihić iz HOK-a, a po funkciji član Vijeća je i ministar Ostojić.Članovi Turističkog vijeća između sebe odabiru novog direktora glavnog ureda HTZ-a, a u kuloarima se nagađa da bi to mogao biti Tomislav Popović iz Maistre.Novi članovi Nadzornog odbora HTZ-a su Ivana Kolar (Terme Tuhelj), Srećko Šimunović (Croatia Airlines), Goran Hrnić (Guliver), Bernard Zenzerović (Ministarstvo turizma) i Goran Beus Richembergh (predsjednik saborskog Odbora za turizam).

Sabor je prihvatio i izvješće o sezoni 2011., dok će, prema najavi ministra, izvješće o poslovanju HTZ-a za prošlu prošlu godinu biti na skoroj sjednici Sabora HTZ-a, vjerojatno sredinom ožujka.Najvjerojatnije nakon toga, kako je kazao ministar, trebala bi uslijediti i sjednica Turističkog vijeća, na kojoj će se donijeti odluka o raspisivanju natječaja za direktora Glavnog ureda HTZ-a. V.d. direktora Glavnog ureda je Niko Bulić, koji je na toj funkciji zadnjih 11 godina.Bulić je danas na Saboru i predstavio program rada HTZ-a za ovu godinu, naglasivši da je njegov osnovni cilj daljnje podizanje ugleda hrvatskog turizma u svijetu te kroz promociju, što je i glavna zadaća HTZ-a, ostvarivanje što boljih fizičkih i financijskih turističkih rezultata.

Program je ‘težak‘ 247,7 milijuna kuna ili za 14 posto manje nego je bilo planirano za 2011., pri čemu je iznos iz državnog proračuna od 90 milijuna kuna za oko 25 posto manji nego lani, dok su prihodi od turističke članarine i boravišne pristojbe povećavaju za 25 odnosno 5 posto.U Programu su zadržani svi lanjski modeli udruženog oglašavanja javnog i privatnog sektora, ali su izuzeti poticaji za glavni dio sezone odnosno srpanj i kolovoz, kako bi se partnere više usmjerilo na pred i posezonu, kazao je Bulić.Smanjeni su izdaci za tiskane materijale, kao i za globalno TV oglašavanje za oko 37 posto. Za 18 posto povećani su iznosi za online marketing, kao i za poticaje razvoja nedovoljno razvijenih turističkih dijelova Hrvatske na oko 13,5 milijuna kuna, za čiju će dodjelu biti objavljeni natječaji.

Konstituirajuća sjednica Sabora Hrvatske turističke zajednice trebala bi biti najava drugačijeg odnosa prema ovom tijelu. Kako je rekao ministar turizma Veljko Ostojić, prema tijelima HTZ-a do sad je vladao ‘osebujno nemaran odnos’.Koliko točno nemaran, najviše se vidi po tome da je tek danas, na samom kraju veljače, Sabor prihvatio izvješće o nadzoru nada poslovanjem u 2010. godine. Naime, posljednja sjednica sabora održana je u prosincu 2010. godine, i tadašnji ministar Bajs nije našao za shodno da sazove sabor nakon toga.Tu činjenicu novi ministar je okarakterizirao kao nedospustivu i najavio sljedeću sjednicu sabora već za ožujak, kada će detaljno analizirati rad HTZ-a u 2011. godini. Sabori HTZ-a inače su se u pravilu održavali dva puta godišnje.

24. travanj 2024 21:32