Hrvatska
StoryEditor

Nigdje nema tako burnog rasta znanja i tehnologije kao na području politehnike

28. Siječanj 2016.
Piše:
Miro Soldić

U sklopu projekta ‘Politehnika 2025‘ danas su na konferenciji za novinare prezentirani rezultati istraživanja postojećeg stanja, razvojnih trendova i potreba na politehničkom tržištu rada te rezultati upravo završene Studija potražnje za kompetencijama, kvalifikacijama i zanimanjima u politehnici u horizontima 2020. i 2025. Projekt provodi Tehničko veleučilište u Zagrebu u suradnji s partnerima iz poslovne zajednice (Apis IT, IN2, SPAN), a cilj mu je usklađivanje studijskih programa s politehničkih područja s potrebama tržišta rada i načelima Hrvatskog kvalifikacijskog okvira.

- Cilj kojem težimo je ujedno i izlaz iz postojećih tegoba zato što je politehnika područje koje je jedino prava mjera rješenja neriješenih problema u sveopćem veleučilišnom životu – kazala je Slavica Ćosović Bajić, dekanica Tehničkog veleučilišta.

Voditelj projekta Mladen Mauher detaljnije se osvrnuo na specifičnosti projekta i benefite koje donosi akademskoj zajednici i realnom gospodarstvu.

- To je projekt razvoja visokih standarada obrazovanja u području specijalističkih studija politehnike. Obvezali smo unaprijediti kvalitetu obrazovanja i povećati zapošljivost studenata. Nigdje nema tako burnog rasta znanja i tehnologije kao na području politehnike i tu zaista moramo stvoriti uvjete da naši inženjeri mogu održivost svojih znanja i vještina ostvariti u najkraćem mogućem vremenu. Tržište je to koje dominantno postavlja nekakve konture kojima mi moramo prilagoditi programe kako bi imali diplomante koji su odmah spremi za posao. Zakon svih zakona je zakon ponude i potražnje, ono što će tržišta očekivati, o tome moramo voditi računa – istaknuo je Mauher, predstavivši potom rezultate ‘Studije potražnje za kompetencijama, kvalifikacijama i zanimanjima u politehnici u horizontima 2020. i 2025. godine‘. Studija pokazuje kako će razvoj tehnologije promjenu tržišta rada, odnosno stvaranje novih zanimanja i unapređenja već postojećih te kako će sve to utjecati na ekonomiju kod nas i u svijetu.

Projekt je sufinanciran sa 3 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se u trajanju od 15 mjeseci.  

17. svibanj 2024 08:44