Hrvatska
StoryEditor

Od srpnja mlijeko jeftinije za 52 lipe

17. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Početkom srpnja građani će dobiti jeftinije mlijeko i mliječne proizvode. Novim pravilnikom o ambalaži ukida se povratna naknada za te artikle.

To istovremeno znači da se 50 lipa po vraćenoj boci mlijeka ili jogurta uskoro više neće moći dobiti, na što građani koji sakupljaju ambalažu gledaju različito, javlja RTL Televizija.

- Time će se stvoriti pretpostavke da se cijena mlijeka u maloprodaji za građane smanji za 52 lipe koliko su dosad plaćali trgovci odnosno proizvođači. Kroz 15 dana objavljujemo u Narodnim novinama i osam dana treba da stupi na snagu taj pravilnik, rekao je Mihael Zmajlović.  

Pravilnik će imati i prijelazno razdoblje. Što u praksi znači da će mlijeko i mliječni proizvodi pojeftiniti već početkom srpnja, a prazne boce moći će se uz naknadu vratiti još tri mjeseca nakon toga

Odluku trgovci pozdravljaju, a dva velika lanca već su najavila pojeftinjenje mlijeka i srodnih artikala u tom iznosu.  Iako ih je razveselilo ukidanje jednog nameta, proizvođači tvrde da im to ne donosi promjenu, niti rješava probleme slabe konkurentnosti domaćih farmera i visokog uvoza. 

- Konkretno, mljekarska industrija je tu samo jedan filter kao prolazna stavka zato što sav novac koji se uplaćuje u Fond za zaštitu okoliša, on samo prolazi kroz mljekarsku industriju, rekla je Rašeljka Maras iz Udruga hrvatskih otkupljivača I prerađivača mlijeka.

Ministar pak smatra da je ovo olakšica važna većini građana, ali i mliječnoj industriji. Tvrdi i da sve to neće dodatno ugroziti najugroženiji sloj stanovništva, niti dovesti do gomilanja otpada. Naime, od 576 milijuna boca i limenki u sustavu, prikupi ih se 534 milijuna ili 93 posto. Samo 11 posto njih su ambalaže mliječnih proizvoda.

- Još jedan od doprinosa u smanjivanju parafiskalnih nameta, znamo da je to na godišnjoj razini naknada od 30 milijuna kuna koja opterećuje proizvođače mlijeka i mliječnu industriju, rekao je Zmajlović.

25. travanj 2024 20:26