Hrvatska
StoryEditor

Odašiljači i veze: Stiže HD rezolucija. Pazite kakav TV prijamnik kupujete!

19. Rujan 2019.
Mate Botica, direktor Odašiljača i veza

Tvrtka Odašiljači i veze prošlog je tjedna pokrenula odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji s odašiljača Sljeme u novome, tzv. M2 multipleksu u sustavu DVB-T2 sa standardom kodiranja videosignala HEVC i tako započela prelazak odašiljanja s DVB-T-a na novi sustav – DVB-T2.

Odašiljanje postojećega sustava DVB-T i novoga DVB-T2 predviđa se do polovine sljedeće godine kad, prema trenutačnim planovima, proces završava gašenjem starog sustava. U skladu s tim građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav primanja TV signala. Najkasnije do 1. srpnja 2020., ako ga već nemaju, trebat će nabaviti prijamnik koji može primati signal DVB-T2/HEVC. Mogu kupiti novi prijamnik (tzv. Set Top Box) i spojiti ga na postojeći ili pak kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC videodekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji.

Odašiljači i veze, kojima je na čelu Mate Botica, pripremaju medijsku kampanju koja će se fokusirati na građane, ali i na trgovce. Građanima savjetuju da pri kupnji novog prijamnika obvezno svrate pozornost na to da može primati signal DVB-T2 sa standardom kodiranja h.265/HEVC. Takvi su već sad dostupni u trgovinama, ali još se nađe i onih koji nisu, koji su češće na akcijama. 

 

13. svibanj 2022 14:55