Hrvatska
StoryEditor

Općinama, gradovima i županijama 150 milijuna kuna za sufinanciranje provedbe EU projekata

07. Rujan 2015.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je u ponedjeljak javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini, u sklopu kojeg će sa 150 milijuna kuna bespovratnih sredstava pomoći općinama, gradovima i županijama u financiranju vlastitog učešća u provedbi EU projekata.

Zahtjevi se zaprimaju od ponedjeljka, 14. rujna, i to za dodjelu bespovratnih sredstava isključivo radi pomoći u osiguranju vlastitog učešća u provedbi EU projekata jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnim osobama u njihovom vlasništvu i ustanovama čiji su osnivači, navode iz Ministarstva, na čijim je mrežnim stranicama javni poziv objavljen.

- Pokrećemo Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj i razini u vrijednosti 150 milijuna kuna kako bismo dali još jedan impuls ravnomjernom razvoju svih hrvatskih krajeva, a što je, uz zapošljavanje i jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, jedan od naših prioriteta ulaganja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, kazao je tim povodom potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Sredstva Fonda namijenjena su korisnicima kojima su dodijeljena EU sredstva u okviru programskih razdoblja 2007. do 2013. te 2014. do 2020., a udio sredstava za sufinanciranje vezuje se uz indeks razvijenosti jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave prema mjestu ulaganja. Tako je za najslabije razvijene općine i gradove osigurano do 90 posto sredstava, a razvijeni mogu dobiti do polovice vlastitog učešća dok županije i Grad Zagreb, ovisno o razvijenosti, mogu računati na sredstva u visini od 40 do 80 posto, navode iz Ministarstva.

Fond će se financirati iz 1,5 posto prihoda od poreza na dohodak, a iz Ministarstva naglašavaju i da se neiskorištena sredstva prenose u iduću godinu.

Javni poziv za ovu godinu otvoren je do iskorištenja sredstava, a najkasnije do kraja ove godine i to po načelu prvenstva prema datumu i vremenu podnošenja pojedinog zahtjeva za dodjelu sredstava. Minimalna vrijednost zahtjeva za dodjelu sredstava po pojedinačnom projektu putem Fonda ne smije biti manja od 75 tisuća kuna, a maksimalna može iznositi 7,5 milijuna kuna.

24. travanj 2024 06:33