Hrvatska
StoryEditor

ORaH: Rješenje za Inu je prenamjena rafinerija za proizvodnju biodizela

19. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

ORaH je danas pozvao Vladu RH, Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Sindikate i druge odgovorne dionike da se hitno preispitaju svi strateški planovi i kapitalne investicije od datuma ulaska MOL-a u strukturu vlasništva Ine i njihova realizacija s naglaskom na model korporativnog upravljanja i načina donošenja odluka koje su dovele do gubitka tržišta i radnih mjesta.

"Model korporativnog upravljanja hrvatskom integriranom naftnom kompanijom INA d.d. osnovni je uzrok urušavanja vrijednosti i uništavanja ne samo Rafinerije nafte Sisak nego i ostalih segmenata djelatnosti INA d.d. Da apsurd bude još veći, INA d.d. čiji su rezultati integrirani u rezultate MOL GRUPE bez većinskog udjela dobitnik je nagrade za "Najbolje korporativno upravljanje u Hrvatskoj" – koje dodjeljuje World Finance dočim pravosuđe RH procesuira ovaj postupak radi nelegalne prodaje utjecaja u upravljačkoj strukturi i donošenju strateških odluka za razvoj INA d.d.", navode u ORaH-u.

ORaH-a je, podsjećaju, u prosincu 2014. kao rješenje predstavio prenamjenu postojećih rafinerija u rafinerije za proizvodnju bio dizela iz životinjskog i poljoprivrednog otpada.

"Europsko tržište gladno je za bio gorivima nove generacije koja se proizvode u potpunosti iz obnovljivih sirovina, okolišno su povoljnija i smanjuju uvoz nafte. Rješenja postoje samo je ključno da država prepozna svoja strateška poduzeća, koja imaju potencijal biti nositelji razvoja i inovacije na nacionalnom, europskom i globalnom prostoru. Kroz takvo strateško planiranje moguće je pokrenuti i ostale sektore gospodarstva kao pratioce uspješnog rasta. naglašavajući kako je za održivi i konkurentan rast gospodarstva Europske unije, pa tako i Hrvatske, nužno učinkovitije gospodariti resursima", navode u ovoj stranci i zaključuju:

"Davne 1964. godine INA je osnovana kako bi se zaštitili energetski interesi Hrvatske. Pedeset godina kasnije njezina slika je zapravo slika Hrvatske - koja se bori za preživljavanje. Katastrofalna energetska politika aktualne i dvije prethodne Vlade pokazala je da u tom važnom stupu hrvatske neovisnosti to nije bila, a niti je danas, politika u javnom interesu. Rezultat takve politike su ugrožena radna mjesta te izostanak zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, u korist MOL-a."

10. svibanj 2024 15:21