Hrvatska
StoryEditor

Oslabljena domaća potražnja stimulira pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini

11. Svibanj 2015.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale su u travnju u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku DZS), čime je nastavljen negativni niz koji traje od svibnja 2013. godine.

U odnosu na ožujak, u travnju su proizvođačke cijene u industriji smanjene za 0,6 posto, a kada se iz izračuna isključe podaci o energiji, tada su u travnju cijene u odnosu na ožujak porasle za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini bile niže za 0,2 posto.

Proizvođačke cijene, po kojima su se industrijski proizvodi plasirali na domaće tržište, u ovogodišnjem travnju bile su za 3,2 posto niže u odnosu na isti mjesec lani, dok su cijene na inozemnim tržištima istodobno smanjene za 3 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Promatrano prema djelatnostima, proizvođačke su cijene u travnju na godišnjoj razini porasle u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša, i to za 7,2 posto.

Nasuprot tome, cijene u rudarstvu i vađenju su pale za 3,7 posto, u prerađivačkoj industriji za 3,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 0,9 posto.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) ističu kako najnoviji podaci potvrđuje nastavak deflacijskih pritisaka, koji je prisutan tijekom posljednje dvije godine.

"U nastavku godine očekujemo daljnji pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini, koji će prvenstveno biti podržan oslabljenom domaćom potražnjom ali i izostankom inflatornih pritisaka s inozemnih robnih tržišta", ističu analitičari RBA u svom najnovijem osvrtu na podatke DZS-a.

27. travanj 2024 04:23