Hrvatska
StoryEditor

Ovo su ključne novosti u Stečajnom zakonu

07. Rujan 2015.

Stupanjem na snagu novoga stečajnog zakona od 1. rujna podosta se izmijenila procedura i institut predstečajne nagodbe i stečaja.

Vjerovnici, dužnici, Fina i sudovi, svi oni imaju nove uloge i obveze, no iako se smatra da će procesi biti brži i efikasniji te mnogo transparentniji bit će i praktičnih problema u provedbi zakona. O tome što sve morate znati da vas novi Stečajni zakon ne samelje možete pročitati u novom broju Lidera, a pisali smo i koje sve novosti donosi.

Sada vam predstavljamo ključne novosti u Stečajnom zakonu te deset najvećih tvrtki kojima prijeti stečaj (tvrtke rangirane prema prihodima u 2014. koje su dulje od 120 dana u blokadi i nisu isplatile tri ili više plaća)

1. Direktor, članovi uprave, ali i članovi NO-a te član d.o.o.-a ako tvrtka nema ovlaštenu osobu za zastupanje, bit će obvezni podnijeti prijedlog za stečaj ako tvrtka nije platila 60 dana obveze ili nije isplatila tri plaće.

2. Stečaj će pokretati Fina nakon 120 dana neplaćanja, a troškove predujma stečajnog postupka snosit će ovlašteni predstavnici tvrtki.

3. Prijedlog može podnijeti i vjerovnik nakon isteka roka plaćanja iako to nije nužno poštuju li zakonske obveze oni koji su dužni predložiti stečaj.

4. Vjerovnici će od sada imati samo jedan rok za prijavu tražbine, a ne dva. To moraju napraviti u roku od šezdeset dana.

5. Broj dražbi ograničen je na četiri i moraju se održati u roku od godinu dana. Na prvoj dražbi minimalna je početna cijena 75 posto od utvrđene vrijednosti tvrtke, do četvrte pada na jednu kunu.

6. Dražbe i obavijesti povezane sa stečajnim postupkom pratit će se elektronički i više se neće objavljivati u Narodnim novinama.

7. Ponovno je uveden institut stečajnog plana ukinut prije tri godine izmjenama staroga stečajnog zakona.

8. Stečajni će upravitelji biti podijeljeni na listu A i B. Na listi A bit će oni iskusniji koji će dobiti kompliciranije slučajeve; oni s liste B trebali bi rješavati samo stečajeve tvrtki do dva zaposlena.

9. Država će isplatiti tri minimalne plaće radnicima koji su ostali bez posla nakon tvrtkina stečaja.

10. Sud će voditi stečajne i predstečajne postupke umjesto, kao do sada, odbora vjerovnika (stečaj) odnosno nagodbenog vijeća (predstečaj).

11. Predstečajni postupak može predložiti i vjerovnik, uza suglasnost dužnika, a pokrenut će se zbog prijeteće insolventnosti, odnosno realne mogućnosti da tvrtka uskoro neće moći izvršavati svoje obveze.

Deset najvećih kojima prijeti stečaj:

1. KONSTRUKTOR-INŽENJERING d.d., Split         215 milijuna kuna2. RUDNAP ENERGIJA d.o.o., Zagreb         138 milijuna kuna3. ENERGOINVEST-HRVATSKA d.o.o., Zagreb         122 milijuna kuna4. ADRIA ČELIK d.o.o., Kaštel Sućurac         121 milijun kuna5. MAGMA d.d., Zagreb         100 milijuna kuna6. TLM-TPP d.o.o., Šibenik         82 milijuna kuna7. IMOTA d.d., Donji Proložac         78 milijuna kuna8. ALEN PLUS d.o.o., Zagreb         67 milijuna kuna9. ROSIŠTE USLUGE d.o.o., Zagreb         56 milijuna kuna10. ADRIAL PLUS d.o.o., Šibenik         55 milijuna kuna

27. travanj 2024 22:37