Hrvatska
StoryEditor

Ovo su poticaji koji će potaknuti povoljniju izvozničku klimu

11. Veljača 2016.

[gallery columns="5" ids="221421,221422,221423,221424,221425"]

Pojednostavljivanje administrativnih procedura i posebno javne nabave trebalo bi rezultirati povoljnijom izvozničkoj klimi

Tako je najavio ministar gospodarstva Tomislav Panenić na 18. susretu članova Liderovog Kluba izvoznika u Kraš Auditoriumu. Iz njegova se izlaganja moglo iščitati da se slaže s izvoznicima koji su upozorili da se taj institut u svijetu često koristi za zaštitu domaće industrije.

Poručio je kako je namjera odrediti tvrtke i u privatnom sektoru od strateškog i posebnog interesa. Pri tome, napominje, nikako ne isključuje interese malih tvrtki.

- Strateško opredjeljenje Vlade je pomoći industriji i izvozu, istaknuo je Panenić najavljujući poticanje uspješnih.

Ministar Panenić je iz prve ruke čuo konkretne prijedloge za poticanje izvoza.

- Poticaji za izvoznike trebaju uključivati fiskalno rasterećenje, olakšavanje pristupa izvorima financiranja, učinkovitu državnu administraciju, europske standarde u nadzoru uvoza te jačanje gospodarske diplomacije, smatra predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić.

Bulić je na početku rekao da Kraš proizvodi 35.000 tona konditorskih proizvoda u vrijednosti milijardu kuna, od čega se 47 posto proizvoda izvozi. Pohvalio se i dvoznamenkastim stopama rasta, no i poručio kako Krašu treba nam mali vjetar u leđa od Vlade. Kolegama izvoznicima savjetuje da s više pozornosti prate rastuća tržišta kao što su Bliski i Daleki istok, na kojima su moguće znatno više stope rasta izvoza nego u Europi i SAD-u.

Da krupnijeg izvoznog iskoraka hrvatskog gospodarstva neće biti bez značajnog rezanja troškova koji su sve veći i uz čvrsti tečaj kune, smatra Ruđer Friganović iz Elke. S druge strane, predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal smatra da se izvoznici trebaju okrenuti poboljšanju svojih poslovnih sustava i tako postati konkurentniji, a manje gledati na državu kao onu koja će riješiti njihove probleme.

Ministar Panenić je Liderovim izvoznicima poručio kako će ponovno ujediniti Državni inspektorat u jednu cjelinu, a umjesto sankcija za povrede uvesti opomene.

- To će izvoznicima uštedjeti vrijeme, jer bi sve inspekcijske nadzore mogli proći odjednom.

Na tom putu Paneniću bi trebali pomoći i pomoćnici koje je na njegov zahtjev imenovala Vlada na zatvorenom dijelu sjednice - to su Zdeslav Matić, Željko Pravdić i Ivan Sertić.

24. travanj 2024 13:06