Hrvatska
StoryEditor

Plan restrukturiranja ZRC Lipik nije bio u skladu sa zakonom

27. Veljača 2014.

Ministarstvo financija objavilo je danas kako je do podnošenja prijedloga za pokretanje stečajnog postupka nad Zdravstveno-rekreacijskim centrom (ZRC) Lipik došlo nakon obustave postupka predstečajne nagodbe, a uslijed odbijanja Plana financijskog restrukturiranja tvrtke, koji je sadržavao ponudu strateškog partnera, ali nije bio u skladu sa zakonom.

Pritom napominju da je Ministarstvu financija dostavljeno pismo namjere investitora, ali bez garancije banke.

Iz Ministarstva financija podsjećaju kako je Vlada svojom odlukom o posebnom načinu raspolaganja dionicama ZRC Lipika omogućila preduvjete za direktnu prodaju, i to četiri puta po posebnim uvjetima, "što se nije ostvarilo unatoč tadašnjim najavljivanjem investitora bez priložene bankarske garancije".

Nad ZRC Lipikom u travnju prošle godine otvoren je postupak predstečajne nagodbe, koji je zaključen krajem listopada, a nakon kojeg je Fina u prosincu predala prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

Pritom iz Ministarstva pojašnjavaju kako, "unatoč izvršenim investicijskim ulaganjima u objekte koje je podržalo i Ministarstvo financija danim i otplaćenim jamstvima po kreditima iz 1999. godine, to društvo nije ispunilo očekivane planove poslovanja".

Vlada je, naime, ZRC-u Lipik 1999. izdala dva jamstva u korist Kreditanstalt für Wiederaufbau (Kfw) u ukupnom iznosu od gotovo 18 milijuna eura za rekonstrukciju i obnovu Centra. Iduće je godine pak izdano jamstvo u korist HBOR-a u iznosu od 8,1 milijuna kuna, po programu kreditiranja turističke sezone 2000., a "Ministarstvo financija je sukladno svojim obvezama iz jamstva izvršavalo plaćanja po istima u razdoblju od 2001. do 2011. godine".

Prije donošenja Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi Vlada je u kolovozu 2012. donijela Odluku o posebnom načinu raspolaganja dionicama ZRC-a Lipik iz državnog portfelja, kojom se dionice nude na direktnu prodaju zainteresiranom investitoru.

Dionice ZRC-a, navode iz Ministarstva, na prodaju su bile objavljivane ukupno osam puta, od čega četiri puta pod posebnim uvjetima, ali nije pronađen zainteresirani otkupitelj. Interes da postane vlasnik društva ZRC Lipik pokazala je tvrtka Petrus Global Developement, no do realizacije prodaje nije došlo unatoč podršci ministarstava turizma i financija.

Donošenjem Zakona o predstečajnoj nagodbi pak omogućeno je da se za ZRC strateški partner nađe kroz postupak predstečajne nagodbe, ali, navode iz Ministarstva, Plan financijskog restrukturiranja koje je to društvo napravilo, a u kojem je naveden strateški partner Inunison International Confirming Ltd., nije bio u skladu sa zakonom, "s obzirom da je predvidio otkup dionica".

Tijekom postupka predstečajne nagodbe, navode iz Ministarstva, utvrđeno je da je tražbina Ministarstva financija temeljem protestiranih jamstava iznosila 370,4 milijuna kuna, a da su ukupna dugovanja 459,8 milijuna kuna. ZRC Lipik je predložio da se od ukupnog iznosa dugovanja podmiri 49,68 posto ili 228,5 milijuna kuna, a otpiše 50,32 posto ili 231,4 milijuna kuna. Od toga bi se Ministarstvu financija podmirilo 187,4 milijuna kuna.

No, stoji u priopćenju, na ročištu za glasovanje o predloženom planu financijskog restrukturiranja nije glasovala potrebna većina vjerovnika te je postupak obustavljen.

Iz Ministarstva pritom ističu kako je bilo "potrebno utvrditi gdje je i da li je uopće dostavljeno Pismo o osiguranju ponuđenih 32 milijuna eura za namirenje obveza prema vjerovnicima" te da je Ministarstvu financija dostavljeno pismo namjere investitora, ali bez garancije banke.

14. svibanj 2024 21:48