Hrvatska
StoryEditor

Planiram podnijeti prijedlog da se ova institucija ponovno zove Hrvatski državni sabor

28. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatski sabor je konstituiran. Od 151 zastupnika njih je 88 podržalo Željka Reinera za predsjednika Sabora, suzdržano je bilo 62 zastupnika, a samo je jedan glasao protiv.

Za izbor novog predsjednika Hrvatskog sabora predložen je samo akademik Željko Reiner, a uoči glasanja, Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, pozvao je sve zastupnike da ga podrže. Na konstituirajućoj sjednici osmog saziva izabran je 151 zastupnik i svi su nazočili konstituirajućoj sjednici.

- Hvala svima koji su glasovali za mene i izabrali me za toliko važnu funkciju. Hvala i onima koji nisu jer njihovo neglasovanje pokazuje da je Hrvatska demokratska zemlja u kojoj svatko može iskazati svoje neslaganje sa stavovima većine, što je postignuće pokojnog predsjednika Franje Tuđmana i branitelja koji su svojoj krvlju omogućili neovisnosti i demokratsko uređenje, rekao je Reiner koji se zahvalio prethodniku Josipu Leki te dodao:

- Planiram podnijeti prijedlog da se ova institucija ponovno zove Hrvatski državni sabor i da bude mjesto kulture dijaloga, poručio je Reiner.

Uz zastupnike Domoljubne koalicije i Mosta, novi predsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) izabran je i glasovima zastupnika nacionalnih manjina, HDSSB-a, zastupnika iz stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, reformista Radimira Čačića, ali i dosadašnjeg predsjednika Josipa Leke (SDP).

Za predsjednicu Mandatno-imunitetnog povjerenstva međustranačkim dogovorom izabrana je Margareta Mađerić, a za potpredsjednicu Gordana Sobol. Od 149 zastupnika, 147 je glasovalo za ovaj prijedlog. Njih je Reiner pozvao da odmah održe konstituirajuću sjednicu što su i učinili.

Prema izvješću Mandatno imunitetnog povjerenstva (MIP) Hrvatskog sabora u osmi saziv izabran je 151 zastupnik, 140 zastupnika sa izbornih lista, tri sa lista dijaspore te osam zastupnika nacionalnih manjima. Izvješće MIP-a o izabranim zastupnicima je prihvaćeno većinom glasovanja, te su zastupnici dali prisegu.

Konstituirajućoj sjednici nazočili su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, mandatar Tihomir Orešković, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Drago Lovrić, monsinjor Želimir Puljić i kardinal Josip Bozanić te predstavnici drugih religijskih zajednica. Tu su i sve pravobraniteljice, akademik Zvonko Kusić, svi rektori, svi župani i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predstavnici diplomatskog zbora, udruge branitelja, sindikata i te predstavnici gospodarskih i poslovnih udruga.

Živi zid nije podržao Reinera kao predsjednika Sabora, a neće podržati niti novog mandatara Tihomira Oreškovića, rekao je Ivan Vilibor Sinčić.

Tihomir Orešković, mandatar, nije želio komentirati tko će sačinjavati buduću Vladu osim da će u njoj biti najbolji ljudi.

- Meni je važno da međunarodna zajednica vidi da je ovo stabilna vlada spremna na reforme, kazao je novi mandatar te dodao kako je uvjeren da će u ustavnom roku od 30 dana uspjeti sastaviti vladu.

U Sabor su pristigli i Tomislav Merčep te Đuro Glogoški, kao predstavnici braniteljskih udruga, te Stipe Mesić, bivši predsjednik RH. Bivša premijerka Jadranka Kosor nije dobila poziv za konstituirajuću sjednicu Sabora.

Uoči zasjedanja Sabora SDP-ov zastupnik na svom facebook profilu je napisao: - No jedno je sigurno, SDP je od danas sigurno u oporbi.

29. travanj 2024 14:36