Hrvatska
StoryEditor

Plitvička jezera već u rujnu očekuju milijuntog posjetitelja

16. Srpanj 2015.

Do 10. srpnja Nacionalni park Plitvička jezera posjetilo je preko 500 tisuća turista, rekao je Ognjen Borčić

S obzirom na ovogodišnju dinamiku posjeta, savjetnik za odnose s javnošću u NP Plitvička jezera kaže kako se već u rujnu očekuje milijunti posjetitelj. Borčić svoj optimizam potkrepljuje realnim brojkama koje ove godine pokazuju već u predsezoni porast od 20 posto, što je za čitavo polugodište rezultiralo ukupnim rastom broja posjeta za 15 posto ili za 60 tisuća posjetitelja više. 

Po broju noćenja, krajem lipnja zabilježen je porast od 4,6 posto u odnosu na prošlogodišnje prvo polugodište. Rast broja dolazaka i noćenja pratili su i pokazatelji u hotelijersko-ugostiteljskim kapacitetima, među kojima treba istaknuti i promet koji se očekuje od nedavno otvorene obnovljene Ličke kuće.

U tih prvih šest mjeseci analiza strukture posjetitelja pokazuje da su prednjačili Japanci, Nijemci te - Korejci, čiji rast broja dolazaka Borčić posebno ističe, jer su prethodnih nekoliko godina bili između 10. i 15. mjesta po broju posjeta, a sad su napravili ogroman skok na treće mjesto.

Iako priznaje da je za takvo povećanje broja korejskih gostiju u određenoj mjeri zaslužna i tamo mega popularna televizijska serija koja je snimana u Hrvatskoj, Borčić kaže da povećanje ukupnog broja gostiju nije samo zasluga trenutačnog menadžmenta Nacionalnog parka Plitvička jezera, već se radi o dugogodišnjim naporima i ulaganjima kako u marketing, tako i u infrastrukturu. Tome treba dodati, kaže Borčić, i činjenicu da su među europskim „must see“ destinacijama i naši Dubrovnik i Plitvička jezera, te da su dalekoistočni posjetitelji posebno skloni uživati u očuvanju prirodnog sklada kakav nalaze upravo na Plitvicama.  

Kako bi se posjetiteljima omogućio brz prijelaz preko jezera, obnovljena je i putnička flota panoramskih elektrobrodova na jezeru Kozja, koja je, ističe Borčić, sa svojih osam brodova najbrojnija elektroflota u Europi.

28. travanj 2024 20:03