Hrvatska
StoryEditor

Povoljne kredite iz primarne emisije treba plasirati u razvoj

31. Listopad 2012.

Banke bi novac iz primarne emisije trebale namjenski plasirati tvrtkama u sektorima poput poljoprivrede i prehrambene industrije, koje će pridonijeti rastu, izvozu i zaposlenosti, kaže Marijana Ivanov, profesorica monetarne politike, u intervjuu novom Lideru.

Monetarna je politika posljednjih godina postala nešto poput nogometa - svi se u nju ‘kuže’ i svi su sigurni da bi baš njihova postava najbolje odigrala antirecesijsku kombinaciju. Doduše, većina baš i ne bi mijenjala smjer: niska inflacija, stabilan tečaj. Gordana Gelenčer razgovarala je s Marijanom Ivanov, profesoricom monetarne politike na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, koja je u manjinskoj grupi ekonomista koji misle da bi monetarna politika morala biti aktivnija. Bez toga, drži Ivanov, neće biti rasta, pa u tu svrhu koristi pomalo heretički pojam koji se u ekonomskim krugovima dugo nije čuo - kredite iz primarne emisije.

Zašto je monetarna politika, nakon odlaska bivšeg guvernera s čelne pozicije HNB-a u sjeni, što misli o štednji, kreditima, projektima, poljoprivredi, tečaju, te koliko bi novca HNB mogao ‘bezopasno’ emitirati pročitajte u intervjuu u novom broju Lidera.

Novi broj  možete pročitati na iPadu. Aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE

28. travanj 2024 19:51