Hrvatska
StoryEditor

Prijatelji životinja podržavaju uvođenje tzv. poreza na pse

02. Studeni 2016.

Udruga Prijatelji životinja uputit će dopis Ministarstvu financija oko uvođenja tzv. poreza na pse u kojem će navesti uvjete pod kojima podržava takav porez. Dat će i svoje prijedloge u devet točaka i pojasniti što bi takav porez značio za zaštitu životinja. Po njima bi se trebali oporezivati oni koji kupuju, uzgajaju i prodaju pse, a ne udomitelji pasa iz skloništa. Porez na pse bi, ističu, spašavao tisuće napuštenih pasa. Prijatelji životinja tako ustvrđuju da porez na pse ne može biti dio Zakona o zaštiti životinja te da Ministarstvo financija još niti nema prijedlog koji bi išao u tom smjeru.

- U Hrvatskoj svakodnevno ubijaju pse u skloništima i broj usmrćenih zdravih pasa godišnje se mjeri u tisućama. Skloništa su krcata psima, dok mnogi kupuju pse podržavajući njihov uzgoj i iskorištavanje. Stoga bi se oporezivali oni koji ih kupuju. Ako nekome nije problem izdvojiti nekoliko tisuća kuna za kupnju psa umjesto da ga udomi besplatno, tada mu nije problem izdvojiti ni iznos za porez. Porez bi trebali plaćati i svi koji se bave uzgojem i prodajom pasa. Porez na pse ne bi plaćali građani koji udomljavaju pse iz skloništa. Ako netko pronađe psa na ulici, treba ga prijaviti skloništu za životinje kako bi se udomljavanje provelo kroz sklonište. Pronađeni pas mora biti registriran kao napuštena životinja, mikročipiran i kastriran – pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Udruga se zalaže da se onima koji su dali kastrirati psa, smanjuje porez te da se sredstva od poreza koriste za programe kastracije, liječenje i udomljavanje životinja te edukaciju građana o zaštiti životinja. Važno im je da porez ne bude visok, već simboličan s ciljem poboljšanja dobrobiti životinja. Porez na pse pomogao bi, dodaju u udruzi, provedbi Zakona o zaštiti životinja i srodnih propisa te da svi psi u Hrvatskoj budu mikročipirani, što je i zakonska obveza. Trenutačno je u Hrvatskoj, naveli su, oko 30 posto nečipiranih pasa koji  završavaju u skloništima gdje većinom budu usmrćeni nakon 60 dana. Takav poreze već su uvele neke druge europske države, poput Njemačke i Austrije, dok, vele u udruzi, uvođenje poreza na mačke nije moguće, jer ne postoji zakonska obaveza mikročipiranja mačaka. Porez na pse trebao bi utjecati na smanjenje kupnje i na povećanje udomljavanja pasa, na povećanje kastracije pasa, bolje kontrole mikročipiranja i cijepljenja pasa.

28. travanj 2024 21:01