Hrvatska
StoryEditor

Puškarić: Vlade će biti sa ili bez Karamarka, no kome ova situacija (naj)više odgovara

27. Svibanj 2016.

Ne treba biti prorok da bi shvatili da su novi izbori sve izgledniji. Tomislav Karamarko, kažu oni koji ga osobno jako dobro poznaju, sam nikada neće odstupiti. Za njega ne postoji ‘moralna odgovornost‘, a kamoli politička. Ako treba, žrtvovat će i sebe i stranku zbog svog ega.

Teoretičari zavjere imaju već spremne teze. Sve je ovo isforsirano kako bi se maknuo Karamarko iz HDZ-a i Vlade te učvrstio položaj premijera Tihomira Oreškovića. Drugi tvrde kako premijer s tim nema veze, kako Karamarku smještaju njegovi dojučerašnji kompanjoni koji su ga i instalirali na vrh HDZ-a. Žele da padne i ostane vječno paraliziran. Treći misle kako u cijeloj ovoj priči oko curenja informacija o poslovima supruge prvog potpredsjednika Vlade treba odgovornost tražiti kod Karamarkovog bivšeg prijatelja Stipe Mesića.

Božo Petrov: Tomislav Karamarko mora napustiti Vladu!

Toliko je tu spinova koje treba progutati da je naprosto nejasno kome ove situacija više odgovara. Most isto igra na sigurno, nakon toliko afera podržati Karamarka u situaciji kad im rejting pada bio bi pucanj u nogu. No, stranka koja je već dokazala da se principijalnost treba različito tumačiti, može iznenaditi u zadnji tren. Tihomir Orešković neočekivano je blag u cijeloj ovoj drami oko svog prvog potpredsjednika. Kao da čeka da kula babilonska padne sama od sebe, što mu je u ovom trenutku najbolja moguća taktika.

Može li Vlada opstati bez Karamarka? Može, ako se Most okrene "suradnji" sa SDP-om. No, gdje je onda Orešković? Može li Vlada opstati sa Karamarkom? Može li aferama nagriženi HDZ pokušati razbiti Most? Preuzeti vladu bez Mosta? Da, ako je podrže manjinci poput Milorada Pupovca, koji je već koalirao sa HDZ-om u vrijeme sa Ive Sanadera, te drugi manji zastupnici koji jedva čekaju svoj veliki debi pred svjetlima reflektora iako su dobili svega nekoliko stotina glasova na izborima. No, to će ponovno  biti jedna velika politička trgovina u kojoj će ulozi biti astronomski.

Most će glasovati za opoziv Tomislava Karamarka!

A što će biti s HDZ-om? Bez obzira na tragično narušene ljudske odnose dvojice bivših prijatelja Tomislava Karamarka i Milijana Brkića, ovaj je drugi ipak gotovo bolesno odan čovjeku koji ga je, na ljudskoj razini tvrde poznavatelji, toliko razočarao da u drugim okolnostima s njim ne bi bio u istoj prostoriji. Ali politika je nešto drugo. HDZ se već dizao s dna i kada se činilo da je vrijeme da je cijela stranka na aparatima. Dovoljan je jedan malo pametniji spin, poput huškanja branitelja, da se podigne na noge cijela jedna četa domoljuba koji ne vide lopova pred očima, ali neprijatelje naroda u svima i svakome tko nema člansku iskaznicu te i te stranke. I to je prokušani recept. Koji pali. I nakon 25 godina.

26. travanj 2024 14:03