Hrvatska
StoryEditor

Pustolovni turizam najbrže rastući segment turističke ponude

18. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

- Hrvatsku treba brendirati kao pustolovnu i sportsku destinaciju jer tu leži mogućnost za privlačenje novih turista, kazala je Iva Kuliš iz Odsjeka za turizam ŽK Split, otvarajući susret profesionalaca u industriji avanturističkog turizma Adventure Connect, u suradnji sa Zajednicom pustolovnog turizma HGK, u Županijskoj komori Split.

Dodala je da, kada je riječ o pustolovnom turizmu, više ne govorimo o alternativnoj niši turizma. Naime, ono poprima odlike glavne niše s tržištem vrijednim 263 milijarde dolara i trenutno čini najbrže rastući segment turističke ponude te ima održiv dvoznamenkasti rast.

Više od 70 profesionalaca iz turističkog sektora okupilo se u Županijskoj komori Split kako bi raspravljalo o potencijalima turističkog sektora. Sukladno Strategiji razvoja turizma do 2020, pustolovni je turizam među 10 ključnih proizvoda. Suradnja s Adventure Travel Trade Association prilika je za bolje pozicioniranje hrvatske avanturističke industrije.

 - Hrvatska se, s istinski raznolikim prirodnim i kulturnim nasljeđem, priprema uroniti u jednu od najbrže rastućih sektora turizma na svijetu, rekao je čelnik Adventure Travel Trade Association Chris Doyle koji je, u organizaciji ŽK Split i tvrtki članica ATTA s timom proveo četiri dana istražujući potencijal pustolovnog turizma u županiji. 

Posjetili su otoke Brač i Hvar biciklom i kajakom. Upoznali su strastvene vlasnike lokalnih restorana, kreativne menadžere raznih zanimljivosti poput muzeja Maslina na otoku Braču te dugogodišnjih vlasnika Meneghellos restorana na plaži Palmižana.

Pustolovni turizam u ovom smislu je kombinacija fizičke aktivnosti sa notom hrvatske kulture i prirode. Smatra se među najodgovornijim jer izravno pridonosi lokalnom gospodarstvu i pomaže u zaštiti kulturnog nasljeđa i okoliša.

27. travanj 2024 11:25