Hrvatska
StoryEditor

Radnici Diokija traže da Josipović vrati 200.000 kuna koje je dobio od Ježića

09. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Radnici Diokija poslali su pismo predsjedniku Ivi Josipoviću zbog donacije u iznosu od 200.000,00 kn koje je dobio od tvrtke DIOKI d.d., Zagreb, za vrijeme predsjedničke kampanje. Podsjetimo, Josipović je obećao vratiti ovaj novac u slučaju dokazanih ilegalnih radnji.

Otvoreno pismo radnika Diokija donosimo u cjelosti.

Poštovani predsjedniče Republike Hrvatske, gospodine Ivo Josipoviću

obraćamo Vam se ponukani pravomoćnom presudom bivšem premijeru Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju INA-MOL, kao i za primanje provizije od Hypo banke u kojojoj je, između ostalog, naloženu Robertu Ježiću isplatu iznosa od 5 milijuna EUR (u kunskoj protuvrijednosti) u proračun RH.Kako sigurno dobro znate, Robert Ježić je preko svoje bivše tvrtke DIOKI d.d., Zagreb uplatio iznos od 200.000,00 kuna za potrebe vaše predsjedničke kampanje.

Podsjećamo kako ste u više navrata u medijima obećali kako ćete donirani novac vratiti ukoliko se dokaže da je isti stečen na ilegalan način.

S obzirom da je pravomoćno utvrđeno kako je novac isplaćen Ivi Sanaderu uplaćen na račun tvrtke Dioki Holding A.G. koja je u vlasništvu Roberta Ježića i koja je je u vrijeme uplate 200.000,00 kn bila većinski vlasnik tvrtke DIOKI d.d., Zagreb, ostvarile su se vaše pretpostavke za povrat sredstava koje ste dobili za vašu predsjedničku kampanju, a koje ste javno obećali vratiti u slučaju dokazanih ilegalnih radnji.

Također smo dužni napomenuti kako je u tijeku još jedan kazneni postupak protiv Roberta Ježića, Ive Sanadera i Ivana Mravka za pogodovanje u vidu pozajmice od 15 milijuna kuna i prodaje električne energije ispod tržišne cijene bivšoj tvrtci Roberta Ježića DIOKI d.d., Zagreb, od koje ste dobili spomenutu donaciju.

Jedna pravomoćna presuda, jedan kazneni postupak u tijeku i kaznene prijave koje pripremaju ˝preveslani˝ bivši radnici su dovoljan dokaz da su novci koje ste dobili za vašu kampanju sumnjivog porijekla i ignoriranjem te činjenice si samo nanosite daljnju političku štetu.

U svom inauguracijskom govoru rekli ste: „Korupcija i organizirani kriminal, posebno onaj gospodarski, drugi je važan razlog krize u kojoj se nalazimo....Neću posustati u beskompromisnom obračunu s korupcijom, gdje god se pojavi.“

S obzirom da ste u svojoj kampanji zagovarali novu pravednost, pojam toliko nepoznat na ovim prostorima, ovim putem od vas tražimo da postupite u skladu s vašom politikom pravednosti i vratite tu donaciju na račun tvrtke DIOKI d.d., Zagreb koja se zbog mutnih radnji nalazi u stečajnom postupku iz kojeg će jedino radnici koji su gradili tu tvrtku ostati uskraćeni za pravednost koju tako gorljivo propovijedate.Nudimo vam priliku da se iz ove priče izvučete čista obraza i dokažete da u ovoj državi postoje političari koji stoje iza svojih riječi i danog obećanja.

S poštovanjem,Udruga radnika i bivših radnika DIOKI d.d., Zagreb

28. travanj 2024 11:55