Hrvatska
StoryEditor

RBA šalje nove izračune konverzije CHF kredita u eurske

11. Prosinac 2015.

Raiffeisenbank Austria objavila je u petak kako će početkom 2016. svojim klijentima korisnicima kredita u ‘švicarcima‘ poslati nove izračune konverzije tih kredita, s nižim kamatnim stopama, bez obzira na to da li su već prihvatili konverziju po prvotnom izračunu ili ne.

RBA je uvjerena da je u izračunu konverzije dosljedno primijenila sve zakonske odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Slijedom različitih tumačenja zakona, pritužbi koje su upućene RBA te u interesu dugoročnog odnosa s klijentima, Uprava RBA je donijela odluku da će biti napravljen novi izračun konverzije svim klijentima – potrošačima, i onima koji su prihvatili izračun konverzije i onima koji još nisu prihvatili ponuđeni izračun konverzije", stoji u priopćenju te banke.

Dodaje se i da je i prvotni izračun konverzije napravljen sukladno dosljednoj primjeni zakona o konverziji te da je RBA prilikom izračuna konverzije kredita, sukladno odredbama zakona, uvažila sva smanjenja kamatnih stopa prema namjeni, vrsti i trajanju kredita koji su bili u ponudi uz valutnu klauzulu u eurima, što je potvrdio i ovlašteni revizor. Dakle, kažu iz RBA, izračun konverzije koji je u zakonskom roku poslan korisnicima kredita u švicarskim francima rezultat je dosljedne primjene zakona.  No, "s obzirom na različita tumačenja zakona, na pritužbe klijenata upućenih RBA i orijentaciju na dugoročne odnose s klijentima, Uprava RBA je donijela odluku da će napraviti nove izračune konverzije kredita s valutnom klauzulom u CHF u kredite s valutnom klauzulom u eurima. Obavijest klijentima o novom izračunu konverzije poslana je klijentima na današnji dan, 11. prosinca", navode iz te banke.

RBA će nove izračune konverzije, zajedno s aneksima ugovora, klijentima poslati preporučenom postom na prijavljene kućne adrese u prvoj polovini siječnja 2016. godine, a dužnici imaju na raspolaganju 30 dana za prihvaćanje novog izračuna konverzije. Taj, novi rok počinje teći od dana primitka preporučene pošte, a iz RBA ističu i kako će sve troškove novog izračuna konverzije snositi sama banka.

27. travanj 2024 09:26