Hrvatska
StoryEditor

Reforma se mora provesti u narednih godinu i pol, a cilj je gospodarski rast i zapošljavanje

28. Travanj 2016.

Vlada je prihvatila Nacionalni program reformi. To neće biti samo reforma mirovinskog, zdravstvenog i socijalnog sustava. Dokument ima četiri glavna područja

- Čeka nas, rekao je predsjednik Vlade Tihomir Orešković, puno posla, reforma će biti kompleksna, neće je biti lako provesti, ali je nužna. Ona predstavlja sve mjere koje Vlada planira provesti u razdoblju od 12 do 18 mjeseci, a cilj im je gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

To neće biti samo reforma mirovinskog, zdravstvenog i socijalnog sustava, rekao je premijer.

Dokument ima četiri glavna područja. Prvi je makroekonomska stabilnost i fiskalna održivost, s ciljem smanjenja javnog duga. Lakši uvjeti poslovanja i bolja investicijska klima je drugo područje.

- Stvaramo pozitivnu klimu među investitorima, maknut ćemo birokraciju iz državne uprave i pojačati informatičke sustave da se povežu institucije.

Učinkovitost i transparentnost javnog sektora treća je točka, a četvrto bolje obrazovanje za nova radna mjesta odnosno nastavak kurikularne reforme.

Vlada je prihvatila i prijedlog programa konvergencije RH za razdoblje 2016.–2019. godine. Cilj ovog dokument je fiskalna konsolidacija, odnosno smanjivanje proračunskog minusa.

- Svi navedeni ciljevi i predviđena kretanja fiskalne politike su određeni i ovise o provedbi ključnih strukturnih reformi. Ako se pokrene jači gospodarski rast, javni će dug pasti debelo ispod 80 posto, odnosno na razinu oko prihvatljivih 76 posto, što je glavni cilj ovog programa, poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Vlada je donijela i odluku o osnivanju Povjerenstva za uređenje sustava neporeznih davanja i smanjenje neporeznih davanja. Cilj tog povjerenstva je utvrditi popis neporeznih davanja koja će se uskoro ukinuti, a koja smanjiti. Na čelu Povjerenstva bit će ministar financija Marić i još deset ministara koji imaju rok do 3. svibnja da predstave Povjerenstvu popis svih davanja koja će se smanjiti ili ukinuti. Dio tih davanja ukidat će se ili smanjiti uredbama, a dio će se smanjiti i posebnim zakonima, a vodit će se i registar neporeznih davanja.

Vlada je na današnjoj sjednici osnovala i Vijeće za državnu informacijsku infrastrukturu na čijem će čelu biti sam premijer s ciljem razvoja državne informacijske infrastrukture i povezivanja svih javnih tijela.

24. travanj 2024 02:59