Hrvatska
StoryEditor

Sabor o izmjeni Zakona o porezu na dohodak

11. Prosinac 2012.
Piše:
liderhrt

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dohodak. Vlada izmjene predlaže radi efikasnijeg prikupljanja podataka o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom i uplaćenom porezu i prirezu na dohodak, kao i o doprinosu koji su obveznici dužni obračunati i uplatiti te o tome izvijestiti Poreznu upravu.

U tom smislu predviđa uvođenje novoga, jedinstvenog obrasca o ostvarenom dohotku koji bi omogućio prikupljanje sjedinjenih podataka za potrebe više institucija na jednom mjestu.

Novina je da će se na novom obrascu iskazivati i određeni primitci koji ne podliježu oporezivanju, a u svrhu prikupljanja podataka o ukupno ostvarenim primitcima po pojedinom poreznom obvezniku u poreznom razdoblju.

Novi jedinstveni obrazac zamijenio bi sadašnje Izvješće o primitcima od nesamostalnog rada (plaći i mirovini), porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja u mjesecu (Obrazac ID), Izvješće o drugom dohotku, obračunanom i uplaćenom porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja (Obrazac IDD), Izvješće o isplaćenoj naknadi plaće te o osnovicama i obračunanim i uplaćenim doprinosima za obvezna osiguranja (Obrazac IDD-1), Izvješće o plaći i mirovini (Obrazac IP), Izvješće o isplaćenom primitku, dohotku, uplaćenom doprinosu, porezu po odbitku i prirezu (Obrazac ID-1).

Izmjene predviđaju i da novi jedinstveni obrazac zamijeni Specifikaciju po osiguranicima o obračunanim doprinosima za obvezna mirovinska osiguranja (Obrazac R-Sm).

Ministar financija bi, uz suglasnost ministra rada i mirovinskog sustava, Pravilnikom o porezu na dohodak propisao rokove podnošenja podataka na propisanom obrascu, način podnošenja te oblik i sadržaj obrasca.

Porez na dohodak ne bi se plaćao na naknade koje se kao nepovratna sredstva isplaćuju iz fondova i programa EU-a putem tijela akreditiranih za provedbu aktivnosti mobilnosti u svrhu obrazovanja i stručnog usavršavanja.

Dohodak od otuđenja više od tri nekretnine iste vrste ili više od tri imovinska prava iste vrste u razdoblju od pet godina ne bi se više smatrao dohotkom od samostalne djelatnosti, već dohotkom od imovine i imovinskih prava.

U Vladi ističu da predložene zakonske izmjene neće utjecati na porezne prihode, ali će neizravno utjecati na povećanje naplate poreza.

19. travanj 2024 17:02