Hrvatska
StoryEditor

Sinčić bi novac banaka preusmjerio u realni sektor i zaposlio 200.000 ljudi

26. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Ivan Lovrinović i Ivan Vilibor Sinčić predstavili su u petak u Karlovcu program koalicije stranaka Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija mladih i Abeceda demokracije, a prvenstveno Univerzalni program zapošljavanja (UPZ) za oko 200.000 građana na rok od jedne do tri godine i plaću od oko 3.500 kuna.

Sinčić je predstavio program kroz pet točaka te poručio kako će se određenim preusmjeravanjem sredstva iz financijskog sektora, poslovnih banaka i Hrvatske narodne banke, u realni sektor omogućiti realizacija UPZ-a. Taj se model, ustvrdio je Sinčić, u više navrata u drugim zemljama pokazao uspješan.

- Predstavili smo ovih dana svoj gospodarski program UPZ, i za razliku od drugih stranaka vrlo konkretan program, kroz brojke i tablice, kroz koji bi zaposlili u kratkom roku oko 200.000 ljudi, ali nas upravo zbog toga napadaju. Ljudima smo objasnili matematički kako ćemo razdužiti i zaposliti građane, prvenstveno mlade, a isti oni političari koji su zemlju upropastili govore nam da se to ne može. Kažu da se tako ne smije. A ja ih pitam u čije ime ne smiju, čije interese zastupaju, rekao je Lovrinović.

Napomenuo je da je takve  mjere  provodila i Amerika početkom 20. stoljeća, Argentina je 2001. godine tako zaposlila dva milijuna ljudi, taj program danas provodi Mađarska za oko 260.000 ljudi, a oni bi u Hrvatskoj u kratkom roku zaposlili sve one koji se budu htjeli tako zaposliti, 50.000, 100.000 ili oko 2000.000 njih, naglasio je.

- Ali neće se oni zapošljavati u državnu upravu i u javni sektor. Mi vidimo da u selima i malim gradovima fali na desetke i stotine radnih mjesta, tako da je problem održavanja infrastrukture. Pogledajte vodnu infrastrukturu i strojeve koji stoje, koji ne čiste odvode i kanale, pa imamo poplave . Pogledajte zelene površine, nedostaje skrb o starijim ljudima, o maloj djeci; uzmite poduke, siromašni roditelji nemaju mogućnosti da svojoj djeci osiguraju instrukcije iz stranog jezika, matematike, fizike itd. Ljudi iz kulture i umjetnosti, svi bi imali mogućnost raditi, ako nam građani daju povjerenje, rekao je Lovrinović.

Lovrinović je pojasnio da plan UPZ jest neki vid javnih radova, ali na širokom spektru društvenih potreba, te da je to privremeni projekt, ne za dvadeset godina, možda do tri godine. Trajao bi dok se privatni sektor ne bi stabilizirao, dok se u njem ne bi povećale plaće, te bi iz UPS-a prelazili u bolje plaćene poslove. Tako je bilo i je u zemljama koje su taj model koristile.

20. travanj 2024 02:44