Hrvatska
StoryEditor

Sinj je najsigurniji hrvatski grad

17. Rujan 2015.
Piše:
Miro Soldić

Sinj je najsigurniji hrvatski grad iznad 20 tisuća stanovnika, pokazuju rezultati istraživanja koje je časopis Zaštita proveo u suradnji s Ekonomskim institutom Zagreb na temelju podataka MUP-a za 2014. godinu. Istraživanje je obuhvatilo 29 naših gradova, a učestalost kriminaliteta je izračunata na osnovi broja kaznenih djela na 1000 stanovnika.

Analizirana su nasilna i imovinska kaznena djela, promet te zloporaba opojnih droga, a prema svim promatranim kriterijima Sinj je najsigurniji hrvatski grad već drugu godinu zaredom sa stopom od 0,95. Drugo mjesto drži Samobor sa stopom 1,71, a treća je Virovitica sa 1,89. Na začelju su Zadar, Pula i Čakovec.

- Promatramo li prosječnu stopu sigurnosti u 2014. možemo vidjeti da je na razini cijele Hrvatske ona poboljšana u odnosu na godinu prije - istaknula je Nataša Gajski Kovačić, izvršna urednica časopisa Zaštita, dodavši kako je cilj istraživanja potaknuti one gradove koji imaju lošije rezultate na promjene te podijeliti saznanja onih kojima je sigurnost na zavidnoj razini.

Također je najavila i petodnevnu manifestaciju povodom Dana zaštitara, koji se obilježava 21. rujna. Manifestacija ‘Dani zaštite i sigurnosti‘ uključuje sportske igre, izložbu i prezentaciju opreme i usluga sektora sigurnosti, pokazne vježbe javnih sigurnosnih službi za građane na Trgu bana Josipa Jelačića, kao i 1. Međunarodnu konferenciju o standardima sigurnosti namijenjenu tvrtkama privatne zaštite i korporativnom sektoru.

29. travanj 2024 04:39