Hrvatska
StoryEditor

Slučaj ‘razdjelnici’ - Nije problem u štednji, već samo u obračunu potrošnje

06. Kolovoz 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Rješavanje problema s razdjelnicima topline, čini se, morat će pričekati novu vladu i novu godinu. Iako je u lipnju najavljeno da će se ići u zakonodavne izmjene kad studija EIHP-a o učinkovitosti razdjelnika bude finalizirana i objavljena, to se nije dogodilo. Dokument koji je rađen zbog nezadovoljstva građana gotov je, ali očito čeka u ladici, zajedno sa zakonodavnim izmjenama.

Materijal u koji Lider ima uvid naziva ‘Analiza implementacije Direktive o energetskoj učinkovitosti u dijelu mjerenja sustavima daljinskog grijana’ obuhvaća propise, iskustva drugih zemalja, tehničke aspekte razdjelnika, primjedbe korisnika zbog previsokih računa te potrošnju toplinske energije. Ističe postignute promjene u navikama potrošača, ostvarene uštede te ističe probleme i nudi rješenja.

Fokus analize bio je na usporedbi potrošnje toplinske energije za grijanje prije ugradnje razdjelnika toplinske energije (zaključno sa sezonom grijanja 2013./14.) te nakon ugradnje razdjelnika topline (podaci dostupni samo za dvije sezone grijanja, 2014./15. i 2015./16.) u deset hrvatskih gradova. Ustanovljeno je kako je gotovo u svim slučajevima nakon ugradnje razdjelnika toplinske energije ostvareno smanjenje potrošnje energije za grijanje na razini zgrade. U gradu Sisku (19,6 posto) i Slavonskom Brodu (26,5 posto) ostvareno je najmanje smanjenje u potrošnji toplinske energije, dok je, primjerice, u Rijeci postignuto najveće smanjenje – gotovo 35 posto. Gledajući kumulativnu potrošnju toplinske energije nakon ugradnje razdjelnika, ona se smanjila za više od 32 posto. Međutim, prepoznati su i slučajevi kada Pravilnik o načinu raspodjele i obračunu troškova za obračun toplinske energije ne daje vjerodostojan obračun te raspodjela troškova ne odgovara stvarnom trošku i nepravedna je.

Nužno je stoga promijeniti način obračuna toplinske energije i Pravilnik te modificirati formulu za obračun, ali i preispitati odredbe koje se odnose na rokove ugradnje razdjelnika topline, financiranje ugradnje i održavanja razdjelnika, uvjete rada i nadzora za izvođače radova ugradnje razdjelnika – dio je preporuka koje proizlaze iz analize temeljem koje je ministar gospodarstva Tomislav Panenić donio odluku o suspenziji obveze ugradnje razdjelnika do kraja 2016.

28. siječanj 2023 04:41