Hrvatska
StoryEditor

Strani ulagači mogu donijeti novu vrijednost, ali bez mijenjanja mentaliteta ništa nećemo napraviti

29. Svibanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

[gallery columns="5" ids="227611,227612,227613,227614,227615,227616,227617"]

- Strani kapital nije bauk i može nam pomoći u daljnjem rastu i razvoju – poručio je Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača (FIC) na okruglom stolu pod nazivom ‘Drugo poluvrijeme‘ koji je ta udruga organizirala na temu poslovne i investicijske klime u Hrvatskoj.

Fogec je istaknuo kako u zadnje dvije godine, koliko FIC djeluje, i nije došlo do nekih velikih promjena u gospodarstvu, a to pripisuje hrvatskom mentalitetu.

- Moramo shvatiti da nam strani ulagači mogu donijeti samo novu vrijednost. Ako svi zajedno ne krenemo mijenjati mentalitet, ništa bitno nećemo napraviti – izjavio je, dodavši kako su odličan primjer pozitivnog utjecaja inozemnog kapitala upravo strane tvrtke koje već posluju kod nas.

Objasnio je kako na firme u stranom vlasništvu otpada 45 posto kapitala, 50 prihoda i čak 55 posto udjela izvoza u ukupnoj ekonomiji Hrvatske u 2014. godini.

- Oni također zapošljavaju 20 posto radnika i odgovorni su za 35 posto investicija. Sve to pokazuje koliko su te tvrtke zapravo efikasne – kazao je Fogec, dodavši kako stanje u ekonomiji nije dobro, ali da ide na bolje.

Njegov optimizam ne dijeli glavni tajnik FIC-a, Ante Babić. On se osvrnuo na ključne prepreke stranim investicijama, a to su: pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe te pitanja rada. Prema percepciji stranih kompanija, na samo dva od tih pet područja je ostvaren mali napredak (javna uprava i pravosuđe, pitanja rada), dok smo u ostala tri stagnirali ili nazadovali.

Predsjednica uprave Tele2 i članica izvršnog odbora FIC-a, Malin Holmberg, istaknula je kako vidi neke pozitivne trendove u gospodarstvu Hrvatske u zadnjih nekoliko mjeseci i kako se nada da će se oni i nastaviti.

- Tele2 trenutno ulaže stotine milijuna kuna u novu mrežu, a koliko su telekomi i općenito ICT industrija važni za sve zemlje pokazuje i podatak da 4 posto globalnog BDP-a otpada upravo na ICT sektor. Ako imate dobru informatičku infrastrukturu to povećava mogućnosti rasta ekonomije, zato država treba podupirati ulaganja u tu industriju – poručila je Holmberg, posebno naglasivši važnost stabilnog legislative za gospodarski napredak.

Milan Račić, direktor Indiuma, požalio se da su Hrvatskoj previše priča, a malo toga zapravo kaže. Apostrofirao je i problem kredibiliteta Vlade i poduzetnika, koji je narušen. Također je kazao kako ne možemo biti zatvoreni prema stranom kapitalu ako želimo naprijed.

- Zatvoreno tržište od 4,2 milijuna ljudi ne može napredovati, može jedino imati standard kao prije 70 godina. Treba se otvoriti prema van, izvoziti, moramo mijenjati i stil komunikacije jer društvo ne razumije da je zarada dobra i da pomaže cjelokupnoj zajednici. Sve promjene moraju doći od nas – kazao je Račić, za kraj poručivši kako je uvjeren da možemo brzo izići iz krize jer je naš problem prvenstveno psihološke prirode.

28. travanj 2024 21:56