Hrvatska
StoryEditor

Suvlasnici svake desete stambene zgrade će prekršiti novi zakon o energetskoj učinkovitosti

30. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Samo tri mjeseca preostaju do isteka konačnog roka postavljenog Zakonom o tržištu toplinske energije, nakon kojeg će sve zgrade s više od 70 stanova koje nisu ugradile razdjelnike za toplinsku energiju biti u prekršaju.

Prema podacima kojima raspolaže ista, jedan od vodećih svjetskih opskrbljivača proizvoda i usluga za povećanje energetske učinkovitosti, svaka deseta stambena zgrada u Hrvatskoj će kroz nekoliko mjeseci biti u prekršaju. Za stambene zgrade s manje od 70 stanova rok za ugradnju je kraj 2016. godine.

- Prema našim procjenama, od ukupnog broja zgrada koje regulativa o energetskoj učinkovitosti zahvaća, razdjelnike je ugradilo između 20 i 25 posto. U ovom trenutku možemo sa sigurnošću reći da značajni broj zgrada neće zadovoljavati uvjete postavljene zakonom kad počne nova godina – objasnio je Ulrich Fischer, regionalni direktor tvrtke ista Hrvatska.

Hoće li inspektori provoditi nadzor i koliko će rigorozno pisati kazne teško je reći, ali kazne predviđene zakonom nisu male – kreću se od 10.000 do 50.000 kuna. S obzirom na praksu da se razdjelnici topline ne ugrađuju u sezoni grijanja, za većinu suvlasnika je preostalo malo vremena.

- Na ugradnju razdjelnika topline ne treba gledati kao na dodatni trošak nametnut od strane zakona, jer uređaji poboljšavaju energetsku učinkovitost te pomažu potrošačima u uštedi energije i troškova u dugoročnom periodu. Ugradnjom razdjelnika troškovi grijanja za zgradu u prosjeku se smanje i do 30 posto – objasnio je Ulrich Fischer, regionalni direktor tvrtke ista Hrvatska.

Ista, čija je centrala u Njemačkoj, diljem svijeta brine o 49 milijuna uređaja za mjerenje potrošnje energije koji su ugrađeni u oko 12 milijuna stambenih i poslovnih jedinica. U Hrvatskoj kompanija bilježi brz rast na tržištu, zahvaljujući dijelom prepoznavanju njemačke kvalitete od strane hrvatskih građana.

18. travanj 2024 09:47