Hrvatska
StoryEditor

Sve više nekretnina na ‘bubnju‘ zbog ovrhe

13. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Od rujna 2009. godine do danas, broj nekretnina koje su se našle na ‘bubnju‘ zbog ovrhe, porastao je za 110 posto – pokazuju brojke iz očevidnika nekretnina pod ovrhom, kojeg vodi HGK.

Jer, dok su prije tri godine u ovo vrijeme na ‘bubnju‘ bile 553 nekretnine, jučer je, primjerice, u očevidniku, s dogovorenim terminom prodaje zbog ovrhe, bilo 1.164 kuća i stanova te drugih nekretnina, piše Novilist.hr.

Riječ je, valja napomenuti, samo o nekretninama koje su prošle sve stadije ovršnog postupka, i stigle do samoga ‘bubnja‘ jer njihov vlasnik nije mogao otplaćivati hipotekarni kredit, ili pak ne uspijeva podmiriti neko drugo dugovanje. U pravilu, nekretnine na dražbama završavaju najčešće zbog neplaćanja kredita, ali i nepodmirivanja režija, računa općenito. U očevidniku HGK detaljno su navedene ‘aktivne‘ nekretnine, s određenim datumom dražbe, dok je stvarni broj nekretnina pod ovrhom i daleko veći. Djelomično to pokazuje i ukupan broj oglasa za javnu dražbu koji su dosad prošli kroz očevidnik nekretnina.

Do siječnja prve krizne, 2008. godine, primjerice, kroz očevidnik je prošlo 2.750 predmeta u ovršnom i stečajnom postupku, dakle nekretnina i pokretnina, kao i ostalog, a s jučerašnjim je datumom očevidnik registrirao ukupno 20.412 predmeta u ovršnom i stečajnom postupku, koji su se na njemu nalazili!

Na jučerašnji dan očevidnik je navodio 1.164 obavijesti o održavanju dražbe do kraja godine za nekretnine, pri čemu njih 469 za kuće i 128 za stanove, ostalo se pak odnosi na livade i oranice, šumska zemljišta i slično. U kolovozu prošle godine, usporedbe radi, za dražbu je bilo najavljeno 329 kuća i 102 stana, a u siječnju 2008. godine ukupno je bilo 250 obavijesti o dražbama nekretnina, dakle i kuća i stanova, kao i ostalog zajedno!

U listopadu 2009. godine datum dražbe su dobile 553 nekretnine, u travnju 2010. godine njih 736, u svibnju 2011. godine, primjerice, u očevidniku su bili navedeni datumi dražbe za 1.052 nekretnine. Do jučer taj je broj još porastao, što znači da se nekretnine pod ovrhom prodaju, ali u sve većem broju na ‘bubanj‘ dolaze i nove.

Ukupno, u cijeloj Hrvatskoj, na ‘bubnju‘ se trenutačno nalazi i 30 poslovnih prostora, niti jedan hotel ili restoran, ali zato 25 šumskih površina i, primjerice, 34 livade. Kad su pokretnine u pitanju, datum prodaje dobile su 43 pokretnine čiji vlasnici nisu otplaćivali dugovanja. Najviše je tu strojeva i alata, brodica, traktora i kamiona, ali i samo četiri automobila.

06. lipanj 2023 05:34