Hrvatska
StoryEditor

Treba li Hrvatsku podijeliti u pet regija?

30. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska u pet regija – je li to realno očekivati i koji su razlozi za i protiv takvog ustroja pitanje je koje postavljamo u ovotjednom Fight clubu.

Predizborna kampanja uvijek kod političara probudi pitanje o preustroju jedinica regionalne samouprave. Iako je teško očekivati tako drastičan potez od bilo koje političke opcije, pokušali smo otkriti zašto bi se to trebalo napraviti ili ne. Tako ekonomski analitčar Željko Lovrinčević smatra da bi se trebalo preći na pet regija, ali to ne smije biti samo sebi svrhom.

- Ne treba nam prelazak na regije ako će to biti samo teritorijalno jer tako se neće ništa postići. Ako uspijemo izlobirati da se Hrvatska i za Europsku uniju podijeli na pet NUTS 2 regija onda to sve ima smisla – dio je njegovih argumenata.

S druge strane da stanje ostane isto zalažu se u Hrvatskoj zajednici županija. Tomislav Tolušić, koji je ujedno i župan Virovitičko-podravski, protivi se preustroju.

- Hrvatski teritorijalni i administrativni sustav  sa 20 županija pokazao se kao uspješan zadnjih 20ak godina i da je postojala malo više volje i razumijevanje države za potrebe građana odnosno za decentralizacijom (i fiskalnom i funkcionalnom), bio bi još uspješniji – ističe.

A što vi mislite o ovoj temi možete reći na OVOM linku.

19. travanj 2024 17:17