Hrvatska
StoryEditor

U Meteor grupi nisu iznenađeni raspuštanjem povjerenstva za Badela 1862

30. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Ministarstvo gospodarstva objavilo je u petak kako je donijelo odluku o raspuštanju povjerenstva za odabir strateškog partnera Badela 1862, a Upravu te tvrtke je uputilo da raspiše novi poziv "sa skraćenim rokovima provođenja te jasno i objektivno postavljenim kriterijima koji osiguravaju jednako postupanje prema svim potencijalnim ponuditeljima".

Ministarstvo u priopćenju objašnjava kako povjerenstvo nije moglo donijeti odluku o odabiru strateškog investitora s obzirom da nije utvrđeno da je vjerovnički položaj đakovačkog Meteora takvog značaja da bi jamčio prihvaćanje plana restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe Badela, a ukazuju i na nelojalno postupanje Meteora, kao i činjenicu da je slovački St. Nicolaus pokrenuo postupak pred Hanfom zbog povrede odredbi Zakona o tržištu kapitala "širenjem obmanjujućih, neistinitih i nepotpunih podataka investicijskoj javnosti".

Uprava Badela 1862 je 11. svibnja objavila poziv strateškim investitorima na iskazivanje interesa za aktivno uključivanje u provedbu mjera financijskog i operativnog restrukturiranja u okviru postupka predstečajne nagodbe, a za evaluaciju ponuda i odabir strateškog investitora je odlukom Ministarstva (od 23. svibnja) osnovano Povjerenstvo za ocjenu mjera restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe za Badel.

Od četiri zaprimljena pisma namjere povjerenstvo je, kao najbolje, razmatralo ponude dva trgovačka društva - đakovačkog Meteora i slovačkog St. Nicolausa.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Meteor 6. rujna obavijestio povjerenstvo kako, na temelju više ugovora i pisama namjere sklopljenih s vjerovnicima Badela nakon uključivanja u postupak poziva investitorima, kontrolira 67,45 posto tražbina prijavljenih u postupku predstečajne nagodbe, a koje su dostatne za prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja u predstečajnoj nagodbi, što je javnom objavom potvrdila i Uprava Badela.

"U svrhu utvrđivanja je li Meteor poslovnim radnjama poduzetim neovisno o postupku javnog poziva, stekao prevladavajuću poziciju u postupku predstečajne nagodbe i odabir investitora učinio bespredmetnim, Ministarstvo gospodarstva zatražilo je od Badela 1862 dostavljanje podataka i dokaza koji nedvojbeno potvrđuju kako je Meteor stekao 67,45 posto tražbina utvrđenih u postupku predstečajne nagodbe", navode iz ministarstva.

Badel je, nastavljaju, dostavio podatke "iz kojih nije moguće sa sigurnošću utvrditi kojim postotkom potraživanja samostalno i bezuvjetno raspolaže Meteor te jesu li stečena potraživanja dostatna za uspješno okončanje postupka predstečajne nagodbe".

Pritom iz Ministarstva navode kako prije odluke o prekidu postupka Nagodbeno vijeće u postupku predstečajne nagodbe nije donijelo rješenje kojim utvrđuje konačne iznose potraživanja te kako je "postotak od 67,45 posto neslužbeno utvrđenih potraživanja, koje Meteor navodno kontrolira, graničan u smislu postizanja dvije trećine većine glasova potrebnih za prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja".

Ističu i kako je, u međuvremenu, 22. rujna drugi potencijalni investitor St. Nicolaus pokrenuo postupak protiv Badela pred Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (Hanfa), zbog povrede odredaba Zakona o tržištu kapitala širenjem obmanjujućih, neistinitih i nepotpunih podataka investicijskoj javnosti.

"Obzirom na sve navedeno, nije utvrđeno kako je novonastali vjerovnički položaj Meteora u odnosu na Badel 1862 takvog značaja da bi jamčio prihvaćanje plana restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe, a zbog promijenjenih okolnosti nakon objave poziva te nelojalnog postupanja Meteora, Povjerenstvu nije moguće donijeti odluku o odabiru strateškog investitora", zaključuje se u priopćenju Ministarstva.

O raspuštanju povjerenstva putem Zagrebačke burze izvijestio je i Badel 1862, navodeći kako je ministar Tomislav Panenić odluku donio jučer te kako se u njoj poziva na zaključak Povjerenstva od 7. rujna kojim je predloženo njegovo raspuštanje.

"U zadanim okolnostima, postupajući u interesu društva, Uprava će uz konzultacije s ekspertnim timom neovisnih pravnih stručnjaka utvrditi okvir daljnjeg obveznog postupanja svih organa društva te intenzivno nastaviti s aktivnostima za okončanje postupka predstečajne nagodbe i postizanje kapitalne adekvatnosti, kao bitnih uvjeta za osiguranje dugoročne opstojnosti društva", ističu iz Badela 1862.

Meteor grupa: Odlukom nismo iznenađeni

U Meteor grupi kažu da nisu iznenađeni odlukom ministra Panenića.

"Odlukom nažalost nismo iznenađeni. Tehnički ministar Panenić je tijekom cijelog procesa vrlo otvoreno činio sve kako bi izbjegao donošenje odluke o odabiru Meteor grupe za strateškog partnera iako je upravo naša ponuda, po kriterijima koje je definiralo povjerenstvo koje je on oformio, ocijenjena najboljom ponudom", kaže se u komentaru Meteor grupe.

Nakon što su, kako navode, izvijestili povjerenstvo da su čekajući na donošenje odluke, temeljem ugovora, pisama namjere i sporazuma s vjerovnicima stekli kontrolu nad više od dvije trećine tražbina, dajući transparentno na uvid taksativno navedene sve iznose tražbina, način stjecanja kontrole i način izračuna udjela tražbina koje kontroliraju, tehnički ministar je izjavio kako smatra da daljnji rad povjerenstva više nema smisla jer Meteor grupa može samostalno donijeti plan restrukturiranja.

Sada pak tvrdi da nije uvjeren u to da imamo kontrolu nad dvije trećine tražbina, ali ipak donosi odluku o raspuštanju povjerenstva umjesto da donese odluku u skladu s provedenim evaluacijama ponuda, kažu u Meteor gupi.

"Ne ulazeći u motive tehničkog ministra da otvoreno pogoduje podnositelju lošije ponude nepobitna je činjenica da se ovakvim postupcima nanosi direktna šteta Meteor grupi kao najbolje ocjenjenom ponuditelju, ali i Badelu 1862 koji hitno treba strateškog investitora i razrješenje ove besmislene situacije", ističu u Meteor grupi.

Mišljenja su kako je ponašanjem i odlukama tehničkog ministra Panenića "postupak koji je trebao i mogao biti transprentan, brz i kvalitetan, postao kontaminiran i štetan za društvo kojemu je trebao pomoći u prevladavanju ozbiljnih teškoća i financijskih dubioza".

Iz Meteor grupe napominju kako su svojim postupcima i pristupom procesu pokazali da su ozbiljni u svojim namjerama te da su odgovorni, spremni i sposobni pomoći Badelu 1862 da izbjegne stečaj i u najkraćem roku okonča predstečajnu nagodbu.

"Meteor grupa će stoga učiniti sve kako bi pomogla Badelu 1862 u izbjegavanju ozbiljnih negativnih posljedica neodgovornog postupanja tehničkog ministra Panenića", ističu iz Meteor grupe.

28. travanj 2024 02:16