Hrvatska
StoryEditor

Usluge u oblaku omogućuju nam brži razvoj poslovanja

02. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Marija Severa iz sela Lepšić kod Ivanić Grada proglašeno je prošle godine najboljim OPG-om u Hrvatskoj. EKO-Sever je zagrebačkim kupcima već godinama poznat po ekološkom povrću, voću, žitaricama i ljekovitom bilju koje uzgajaju na svom imanju, a odnedavno su dostavom pokrili i cijeli teritorij Hrvatske

Obitelj Sever već se 20 godina bavi ekološkom poljoprivredom, a od 2000. to im je jedini izvor prihoda. Začetnici svega su Mario i njegova supruga Ivka, koji su nakon gubitka posla odlučili dotadašnji hobi pretvoriti u ozbiljan biznis, a u poslu danas sudjeluje cijela obitelj. Iza njih su, kažu, godine predanog rada, kontinuiranog učenja te konstantnog razvoja i unapređenja na području proizvodnje zdrave hrane. Fizičar po struci, Marko Sever (32) nakon pet godina rada u Microsoftu napustio je lani IT sektor te se odlučio baviti eko poljoprivredom pridruživši se bratu Mariju, vlasniku tvrtke Eko Sever, kojem pomaže u administrativnom dijelu posla i u povlačenju novca iz fondova EU-a. U EKO-Severu smatraju da je za dobro poslovanje potrebno uvijek biti u korak s vremenom, pratiti tržište i trendove te predviđati buduće potrebe. U skladu s takvom filozofijom EKO-Sever se odlučio preseliti poslovanje u oblak s ciljem povećanja efikasnosti i smanjenja troškova. O tome kakva su im iskustva s računarstvom u oblaku govori Marko Sever, voditelj razvoja poslovanja.

Kada ste se i zašto odlučili početi koristiti poslovna rješenja u oblaku?

Krajem 2013. godine smo prvi puta krenuli u korištenje servisa u oblaku. Krenuli smo sa Office 365 uslugom, jer smo uvidjeli da za vrlo povoljnu cijenu možemo dobiti usluge koju su do nedavno mogli imati samo velike korporacije. Od profesionalnog e-mail sustava, do internih stranica za razvoj i vođenje našeg poslovanja do servisa za međusobno komuniciranje ma bilo gdje da se nalazimo.

Koja rješenja i alate u oblaku koristite?

Trenutno koristimo nekoliko uslugu. Office 365, Windows Azure (za naš web te za hostanje našeg maloprodajnog rješenja) te sada implementiramo CRM online, prvenstveno za naše marketinške aktivnosti.

Koje vam je konkretne promjene u poslovanju donijelo poslovanje u oblaku u odnosu na dotadašnji način rada?

Donijelo nam je velike uštede i uz to mogućnosti koje nikada ne bi razmatrali da smo morali investirati u vlastiti hardver. Na ovaj način omogućen nam je daljnji, rekao bih brži i veći, razvoj našeg poslovanja, koje ne bi bilo moguće bez usluga u oblaku.

Na koje ste sve načine unaprijedili poslovanje i koliko ste smanjili troškove?

Troškove smo smanjili na način da nemamo niti jedan vlastiti server. Uz to omogućeno nam da unaprijedimo poslovanje uz puno napredniji email sustav unutar tvrtke, rad, razmjenu i izmjenu svih dokumenata u našoj tvrtki, pogotovo između svih nas koji vodimo i razvijamo naše poslovanje. Sada možemo zajednički raditi i kada nismo fizički na istoj lokaciji. Omogućeno nam je da imamo uvid u kompletnu prodaju u našim trgovinama kroz centralni sustav maloprodajnih dućana bez ikakve investicije u hardver, već uz samo plaćanje usluge u oblaku. Daljnji razvoj vidimo u povezivanju webshopa, maloprodajnih dućana i CRM online kako bi bolje znali razumjeti naše poslovanje i povećati ga kroz razne marketinške aktivnosti.

Koji su izazovi preseljenja poslovanja u oblak?

Nama nisu bili preveliki, jer nismo ni imali usluge koje sada imamo. Razlog tome je bio prevelika investicija u vlastiti hardver u koji se nikada nismo željeli upuštati. Jedini izazov u preseljenju u oblak je migracija podataka i procesa. Uz to i navikavanje naših zaposlenika u nove sustave, ali pošto su od Microsofta, na koji su svi naviknuli kroz korištenje Windowsa i Office prošlo je u laganom učenju.

24. travanj 2024 14:47