Hrvatska
StoryEditor

Vlada idući tjedan smanjuje plaće u 50 agencija i ustanova?

09. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Idući tjedan na sjednici Vlade slijedit će novo rezanje plaća za pedesetak čelnika državnih agencija i ustanova.

Nakon procesa korekcije plaća u državnim agencijama i ustanovama godišnje uštede u državnom proračunu bit će 1,8 milijuna kuna, piše Novi list pozivajući se na izjavu neimenovanog dužnosnika iz Banskih dvora.

Uredbe koje bi Vlada trebala donijeti za osam dana najviše će pogoditi ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju jer će njegov koeficijent s 5,27 biti snižen na 3,50, pa će mu mjesečna brutto plaća biti 17.880 kuna brutto, a ne kao dosad 26.923 kuna. Plaća će pasti i pomoćniku ravnatelja Središnjeg registra osiguranika, s 21.763 na 12.772 kuna. Jednako će loše proći i načelnici sektora u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo i investicije.

Znatno manja plaća očekuje i ravnatelja Agencije za javno-privatno partnerstvo, past će mu s 23.245 na 17.880 kuna. U istom su rangu ravnatelji agencija za opremu pod tlakom, za regionalni razvoj te za reviziju sustava provedbe programa EU-a. Njihove će se plaće smanjiti s 21.763 na 17.880 kuna. Neznatno će se smanjiti plaće ravnateljima ispostava Državnog arhiva u sjedištima županija kao i ravnatelju Spomen-područja Jasenovac. Koeficijenti im padaju s 2,55 na 2,50, a plaće s 13.027 na 12.772 kuna.

Malo veće plaće imat će ravnatelji Poslovno-inovacijske agencije, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencije za mobilnost i programe EU-a te galerije Klovićevi dvori. Njima će brutto plaće porasti od nekoliko stotina do dvije tisuće kuna. Poseban je slučaj ravnateljice Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). Prošli je tjedan promaknuta u status državnih dužnosnika, uz što bi išlo i povećanje koeficijenta. Neovisno o tome sada se predlaže uredba kojom bi se ravnatelju SAFU-a smanjio koeficijent, pa bi plaća bila manja za malo manje od četiri tisuće kuna brutto.

Prošlog tjedna je, pak, na sjednici Vlade predloženo povećanje plaća ravnateljima i njihovim pomoćnicima u HZZO-u, HZMO-u, HZZ-u te SAFU-u, koje se namjerava zakonski promovirati u status državnih dužnosnika.

24. travanj 2024 13:26