Hrvatska
StoryEditor

Vlada o strateškim investicijama i mirovinskom osiguranju

03. Listopad 2013.

Izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP), koje bi se trebale naći pred vladom, predloženo je da državno odvjetništvo za najviše dva i pol mjeseca od završetka istrage mora podignuti optužnicu ili odustati od ‘progona‘ okrivljenika.

Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku (EU) - dokument

To je tek jedna u nizu predviđenih izmjena ZKP-a koje je Ministarstvo pravosuđa izradilo nakon što je Ustavni sud u srpnju djelomično ili u cijelosti ukinuo 43 odredbe tog zakona, kako bi se oštećenicima i okrivljenicima osigurava viša razina pravne zaštite, a tužiteljstvu učinkovitiji alati za rad.

Izmjenama o kojima je provedena opsežna stručna javna rasprava predloženo je da državno odvjetništvo mora u roku od 15 dana optužiti okrivljenika ili odustati od kaznenog progona, dok u složenim predmetima taj rok iznosi 30 dana. Ti rokovi mogu biti produljeni za 15 dana, odnosno u složenim predmetima za 30 dana.

Nacrt konačnog prijedloga zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske - dokument

Vlada će raspravljati i o konačnom prijedlogu zakona o strateškim investicijskom projektima RH kojim želi olakšati pokretanje investicijskog ciklusa. Prema konačnom prijedlogu u odlučivanje o davanju statusa strateške investicije, kroz sudjelovanje u radu povjerenstva za odabir strateških projekata, uključili bi se i predstavnici jedinica lokalne uprave, odnosno župani i gradonačelnici na čijem se području investicije trebaju realizirati. Dodatno se utvrđuje i odgovornost državnih službenika za brzo rješavanje administrativnih postupaka.

Nacrt prijedloga zakona o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona - dokument

Na dnevnom redu su i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se žele isključiti pokušaji zloupotrebe medicinske dokumentacije u postupku utvrđivanja prava na osnovi invalidnosti. Predloženim zakonom omogućuje se obustava isplate mirovinskih primanja u slučajevima kada Zavod ne može službenim putem pribaviti podatak ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a stranka ih ne dostavi u roku.

Pred ministrima će biti i izmjene i dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojima se stjecanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti omogućava i osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost, pod uvjetom da je do prestanka obavljanja te djelatnosti došlo zbog opravdanih razloga.

29. travanj 2024 04:05