Hrvatska
StoryEditor

Vlada odbacila zahtjev za referendum o TE Plomin 3

24. Kolovoz 2013.
Piše:
liderhrt

Hrvatska Vlada odbacila je zahtjev za savjetodavni referendum u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji o izgradnji TE Plomin 3, koji su joj uz peticiju s 2624 potpisa građana i posjetitelja Labinštine u svibnju uputile udruge Labin Art Express XXI i Eko Kvarner.

Vlada ne može raspisati savjetodavni referendum o tom pitanju jer nije riječ o područnom ustroju nego energetici, za što je nadležan Hrvatski sabor, stoji u odgovoru Ministarstva uprave. Dodaje se kako peticija ne predstavlja zahtjev birača za raspisivanje referenduma niti ima jasno formulirano pitanje, a niti su je potpisali birači koji su ovlašteni za raspisivanje referenduma, nego stalni i povremeni stanovnici Istarske i Primorsko-goranske županije.

U slučaju da birači predlože raspisivanje referenduma koji se odnosi na rekonstrukciju termoelektrane, izgradnju novog bloka ili odabir energenta, za njega bi bio nadležan Hrvatski sabor i trebalo bi najmanje deset posto ukupnog broja birača Republike Hrvatske, odgovaraju iz Ministarstva uprave.

Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić ocijenio je kako je Vlada ovim potezom pokazala da joj uopće nije stalo do mišljenja građana, koje doživljava kao smetnju.

30. siječanj 2023 01:30