Hrvatska
StoryEditor

Vrijednost JPP projekata u Hrvatskoj 2,3 milijarde eura

25. Listopad 2013.

Vrijednost hrvatskog tržišta projekata javno-privatnog partnerstva (JPP), koji se mogu financirati iz fondova Europske unije u sljedeće tri-četiri godine, procjenjuje se na približno 2,3 milijarde eura, istaknuto je na konferenciji o JPP-u u organizaciji Agencije za JPP, Francuskog veleposlanstva u Zagrebu i Europskog centra znanja za JPP pri Europskoj investicijskoj banci.

Od toga se na zbrinjavanje otpadnih voda odnosi 1,6 milijardi eura, a na zbrinjavanje krutog otpada 500 milijuna eura, dok se vrijednost potencijalnih projekata u uvođenju javne rasvjete procjenjuje na 200 milijuna eura.

Agencija za JPP prepoznala je značaj efikasnog kombiniranja EU fondova i JPP-a, te je identificirala model, procese i pravila u postupku kombiniranja tih dvaju izvora, kaže ravnatelj Agencije za JPP Damir Juričić.

Učinci kombiniranog financiranja JPP-a i fondova EU-a su mnogostruki, kaže čelnik Agencije. Primjerice, javno tijelo nema troškova do stavljanja građevine u uporabu te provodi samo jednu fazu nabave koja se tiče odabira privatnog partnera.

Juričić naglašava da se primjenom kombiniranog financiranja ne povećava javni dug te da su projekti JPP-a kapitalno veliki pa se uz manji broj projekata iskorištava više novca iz EU-ovih fondova.

Na konferenciji se predstavlja nekoliko uspješnih projekata u području zbrinjavanja otpadnih voda i krutog otpada, javne rasvjete, širokopojasnog interneta te projekta socijalne infrastrukture.

Budući da je Francuska vrlo uspješna u provedbi JPP-a prezentirana su njihova iskustva u nekoliko različitih sektora.

Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz izvijestila je kako je samo u prvom polugodištu 2013. godine u Francuskoj izvedeno JPP projekata ukupno vrijednih dvije milijarde eura.

Pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić kazao je kako u uvjetima napregnutog državnog proračuna i ulaska u postupak prekomjernog deficita, JPP i europski fondovi postaju sve više interesantni kao model izvođenja investicijskih projekata.

Kružić je podsjetio na neke uspješne projekte JPP-a u Hrvatskoj kao što su bolnice u Varaždinu i Popovači te izgradnja nekoliko škola u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

19. travanj 2024 04:18