Hrvatska
StoryEditor

Za razliku od EU, pred hrvatskim građevinarima je još jedna teška godina

01. Travanj 2015.

Građevinski radovi u Hrvatskoj u siječnju ove godine bili su, prema kalendarski prilagođenim podacima, 0,8 posto manji u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniži pad na godišnjoj razini od kraja 2013.

U odnosu na prosinac, građevinski radovi veći su za 0,8 posto, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Početkom ove godine bilježe se nešto povoljniji trendovi u građevinarstvu, no to ne znači veći iskorak u toj djelatnosti, kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

"Na razini EU, građevinska je aktivnost u siječnju bila u blagom porastu od 1,4 posto, ali pred građevinarima je u Hrvatskoj vjerojatno još jedna teška godina, s obzirom na stagnantan gospodarski rast i izostanak oporavka investicijske aktivnosti", poručio je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Statistički podaci pokazuju da je u siječnju u odnosu na isti mjesec 2014. godine, pad građevinskih radova na zgradama iznosio 2,8 posto, dok su na ostalim građevinama radovi bili na istoj razini. Smanjenje građevinskih radova na godišnjoj razini pokazuju i izvorni indeksi, prema kojima je u siječnju fizički obujam pao za 3 posto. U siječnju je, prema podacima DZS-a, na novogradnjama odrađeno 52 posto radnih sati, dok se na ostale radove odnosi 48 posto radnih sati.

26. travanj 2024 14:29