Hrvatska
StoryEditor

Zadar nastavlja stopama Zagreba

15. Veljača 2016.

Ova godina je odlično počela za Zadar, isto onako kako je prošla završila za Zagreb kada je proglašen najboljim adventskim odredištem.

Zadar je među 20 gradova postao najboljim europskim odredištem za ovu godinu u glasanju na portalu udruge European Best Destination. Od 288.992 glasova Zadar ih je osvojio 57.616, a najviše se nakon Zadra glasalo za Atenu i Plovdiv. Hrvatski grad je pobijedio najveće - Amsterdam, Prag, Pariz, London, Barcelonu, Beč, Rim i Milano. Možda je ovo odlična najava turističke sezone pred nama.  

Javni prostor potpuno je zakrčen napadima, ocrnjivanjima, prozivanjima i grubim riječima. Nevjerojatna je količina govornog nasilja kojeg se mnogi ne libe. Umjesto smirivanja strasti gotovo svakodnevno se ružno sukobljavaju mišljenja s desne i lijeve strane. Prekapa se po prljavom vešu u međustranačkim obračunima, čak i SDP-ovim unutarstranačkim, u borbi za novog predsjednika stranke. Predsjednik Vlade Tihomir Orešković se povukao prepuštajući rasprave prvacima stranaka. Izdržao je šutke jednodnevnu paljbu u Saboru prilikom izglasavanja nove vlade, no što će sada učiniti? Trebalo bi doista spustiti loptu i pustiti da stvari počnu mirnije teći svojim tokom, nadajmo se u dobrom smjeru.      

Vlada bi trebala 10. ožujka usvojiti ovogodišnji proračun uz rezanje manjka na tri posto BDP-a. Izjavio je to u Bruxellesu Zdravko Marić, ministar financija, koji je prvi put sudjelovao na konferenciji ministara financija Europske unije. Pierre Moscovici, povjerenik za ekonomske i financijske poslove, dao je podršku da se u proračunu i cijelom gospodarstvu poduzmu strukturne promjene, kazao je Marić. Europska komisija je zadovoljna i očekuje da se zacrtano provede, a ministar je izdvojio gospodarski rast i sređivanje javnih financija kao temelje ekonomske politike hrvatske vlade.

Izvozničkoj klimi bi trebao pogodovati jednostavniji administrativni postupak i javne nabave, najavio je Tomislav Panenić, ministar gospodarstva na Liderovu Klubu izvoznika. Odredit će se i privatne tvrtke od strateškog i posebnog interesa uz uključivanje malih tvrtki te pomoć industriji i izvozu. Panenić je objavio da će se ponovo objediniti Državni inspektorat i uvesti opomene umjesto kazni za povrede. Damir Bulić, predsjednik uprave Kraša naveo je da poticaji za izvoznike trebaju uključivati fiskalno rasterećenje, olakšavanje pristupa izvorima financiranja, učinkovitu državnu administraciju, europske standarde u nadzoru uvoza te jačanje gospodarske diplomacije. Izvoznike je Bulić savjetovao da prate rastuća tržišta na Bliskom i Dalekom istoku, dok je Tomislav Mazal, predsjednik uprave Đure Đakovića rekao da se izvoznici trebaju okrenuti poboljšanju svojih poslovnih sustava kako bi bili konkurentniji, a manje gledati da im država rješava probleme.

Na konferenciji Osobne financije i osobni bankrot organizatora poslovnog tjednika Lider i Visokog učilišta Effectus, Guste Santini, ekonomski analitičar je izjavio da je politika svjesno kompromitirala strane ulagače. Također, istaknuo je da se nismo misaono makli od socijalizma prema tržišnom gospodarstvu koje donosi socijalne rizike. Previsoki porezi utječu na strana ulaganja kojih neće biti dok ne dobijemo normalne poreze, istaknuo je, a potrebna nam je i zaštitna kamata na kapital. Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa, založila se za institut stečaja potrošača zbog prezaduženih poštenih građana kojima treba novi, odgovorniji početak te namirenje vjerovnika. Stečajni postupak u Europi prosječno traje 18 mjeseci, a u Hrvatskoj tri godine, navela je Duka. Predavanje ‘Porezne i financijske implikacije Zakona o stečaju potrošača‘ održao je Ivan Idžojtić, ovlašteni porezni savjetnik. Upozorio je da se financijsko stanje nakon stečaja potrošača može popraviti ako je dio tražbine naplaćene u stečaju veći od diskontirane vrijednosti tog istog iznosa koji bi bio naplaćen izvan stečaja, ako dio tražbine koji nije naplaćen u stečaju ne bi bio inače naplaćen te ako je oporezivo što je naplaćeno, a neoporezivo ono što je nenaplaćeno. U panel raspravi ’Zakon o osobnom stečaju – osobni bankrot u praksi’ Davor Huić, izvršni direktor udruge poreznih obveznika Lipa, ustvrdio je da se država uplela u privatnost građana oko ‘švicarca‘ što će završiti katastrofom za porezne obveznike te da su građani financijski neobrazovani.    

Moguće je da zika virus uz mikrocefaliju kod novorođenčadi, uzrokuje i neurološke poremećaje. Radi se o Guillan-Barreovom sindromu pri kojem imuno sustav napada živčani što polako vodi do paralize. Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da je zabilježen u Brazilu, Kolumbiji, Venezueli, Salvadoru i Surinamu te da je virus prisutan u 34 zemlje od čega je 26 u Južnoj Americi. Čak je 220.000 vojnika u Brazilu, u kojem je zaraženo 1,5 milijuna ljudi, uključeno u borbu protiv komaraca, prenositelja zike. Govori se i o neodržavanju Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, no Dilma Rousseff, brazilska predsjednica, smatra da Igre nisu ugrožene jer će do kolovoza Brazil u borbi s komarcima polučiti značajne rezultate.

26. travanj 2024 17:58