Hrvatska
StoryEditor

Zakon o dadiljama na snagu stupa 1. siječnja

16. Listopad 2012.
Piše:
liderhrt

Nacrt prijedloga zakona o dadiljama predstavljen je danas na okruglome stolu u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je kako je riječ o potpuno novom zakonu prema kojemu će osobe tu djelatnost, koju su dosad u pravilu radile na crno, moći legalizirati i, dodala je, raditi bez straha od Državnog inspektorata. Rekla je kako se očekuje da će taj zakon stupiti na snagu prvog siječnja iduće godine te da je u tijeku javna rasprava koja će tekst zakona dodatno poboljšati. Pozvala je i predstavnike lokalne uprave i samouprave da već sada u svojem proračunu za iduću godinu uračunaju i potrebne subvencije za djelatnost dadilja.

Istaknula je da se u Zakonu o radu traže najbolja rješenja kako regulirati status dadilje i pomoćne dadilje, a taj će posao moći raditi i umirovljene osobe koje mirovinu stave u mirovanje. Procijenila je da bi čuvanje djeteta prosječno moglo stajati oko tisuću kuna i dodala da se ugovorom između dadilje i roditelja može odrediti i druga cijena. Nacrt zakona predstavila je načelnica sektora za djecu i potporu obitelji u Ministarstvu socijalne politike i mladih Dubravka Marušić.

Obavljanje djelatnosti dadilje bit će moguće samo kroz registrirano trgovačko društvo ili obrt, objasnila je, dodajući da će djelatnost dadilje i pomoćne dadilje moći obavljati samo stručne osobe koje imaju potrebnu edukaciju, to jest one koje su završile npr. studij pedagogije, predškolskog odgoja i slično, i to samo u odgovarajućim stambenim ili poslovnim prostorijama. Istaknula je da će jedna dadilja, po tom nacrtu zakona, moći čuvati do šestero djece, a uz pomoć pomoćne dadilje njih 12, te da će se zakonski regulirati i kontrola ovlaštenog ministarstva nad tom djelatnosti. Na okruglome stolu na kojem su bili predstavnici mnogih udruga i lokalnih samouprava nazočni su poduprli nacrt tog zakona koji će, pred mišljenju mnogih, uvesti red u čuvanje djece.

27. travanj 2024 11:00