Hrvatska
StoryEditor

Zbog čega unatoč 12 milijardi kuna poticaja uvozimo sve više hrane?

25. Ožujak 2014.

U zadnjih nekoliko godina kroz poticaje je u poljoprivredu plasirano oko 12 milijardi kuna, no unatoč tome uvozimo sve više hrane, upozoreno je na današnjem okruglom stolu Udruge inovatora Hrvatske "Inovacije i tradicija u službi održivog razvoja poljoprovrede".

Odnos uvoza i domaće proizvodnje slikovito je opisao Miroslav Kovač iz Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život". Doručak i velik dio ručka jedemo iz uvoza, a mali dio ručka i večeru iz vlastite proizvodnje, rekao je Kovač.

Jedan posto BDP-a godišnje gubimo zbog loše politike u govedarstvu, a tri posto zbog uvoza hrane, tvrdi Kovač i navodi da je u zadnjih 15 godina nestalo sto tisuća goveda, zaklano milijun i pol ženske teladi, te uvezeno 130 tisuća junica.

Odgovor na pitanje zašto je tako, odnosno zašto Hrvatska nema dovoljno hrane, Kovač nalazi u ogromnom uvozu, padu broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) te politici "velikog skoka", odnosno favoriziranju velikih sustava – prvo kombinata, a potom korporacija.

Od 2001. broj OPG-a na tržištu mlijeka manji je za 60 tisuća, proizvodnja mlijeka u ovoj je godini, u odnosu na lani, manja za petinu, tvrdi Kovač.

U svijetu je registrirano 12 milijuna OPG-a, na njima živi i radi milijarda i pol ljudi, gotovo 70 posto poljoprivrednog zemljišta obrađuju OPG-i, naveo je Miljenko Ernoić iz Razvojne agencije Sjever – DAN.

OPG-i su važni u očuvanju kulture i baštine, prošlost koju čuvaju čini identitet naroda i kraja u kojem se nalaze, kaže Karmen Sinković iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Ulaskom u EU, kaže, Hrvatska ima priliku promovirati svoje nasljeđe i identiet, no za to su potrebni ljudi koji žive i rade u ruralim područjima, dakle na OPG-ima.

No, slika hrvatskog sela danas nije obećavajuća – prosječna dob stanovnika je 65 godina, prosječna veličina posjeda je 5,6 hektara, čak milijun hektara nije obrađeno, čulo se na okruglom stolu.

Najavljeno je da će se Agro Arca, 7. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji te poljoprivrednoj mehanizaciji, održati početkom svibnja u Biogradu na moru. Tamo će se predstaviti tristotinjak novih inovativnih proizvoda, a posebna pozornost bit će posvećena halal proizvodima, namijenjenim islamskim tržištima, dok će zemlja partner biti Iran.

23. travanj 2024 13:28