Hrvatska
StoryEditor

Zbog sustava dražbi ugroženo preuzimanje sirovine za drvnu industriju

31. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Povodom sve učestalijih primjedbi članica i predstavnika drvoprerađivačkog sektora oko nemogućnosti kupnje i preuzimanja dijela sirovine od strane Hrvatskih šuma, oglasio se Hrvatski drvni klaster.

Ovaj klaster apelira na institucije nadležne za poslove šumarstva i prerade drva da poduzmu sve potrebne radnje za žurno organiziranje dražbi na kojima bi sektorske tvrtke mogle legalno kupiti nužno potrebnu drvnu sirovinu.

Ističu kako je sustav prodaje drvne sirovine u državnom vlasništvu u RH je bio relativno uređen u posljednjem desetljeću, s time da se prema postojećem modelu 70% sirovine prodaje domaćim drvoprerađivačima putem ugovora, a za 30% sirovine je predviđena prodaja putem dražbe koju organizira Ministarstvo gospodarstva.

"Treba napomenuti da drvoprerađivačke tvrtke nisu podržavale uvođenje instrumenta dražbe, jer iste podrazumijevaju plaćanje znatno većih cijena drvne sirovine od ugovorenih, ali kada je Vlada RH donijela pripadajuću uredbu, iste su bile prisiljene prihvatiti navedeno rješenje kao model za zbrinjavanje tržišnih viškova sirovine, prodaju sirovine iznad ugovorenih količina te za prodaju dijela sirovine iz privatnih šuma", navodi se u priopćenju .

U klasteru ističu i kako su od veljače ove godine, nakon donošenja spomenute Uredbe, organizirane samo dvije dražbe na kojima je kupljeno manje od polovice ponuđenih količina drva, a što je znatno manje u odnosu na učestalost i prodane količine sirovine po prethodnom modelu licitacija drvne sirovine.

"Temeljem prikupljenih podataka sa terena, a nakon provedene rasprave među članicama te na osnovu iznesenih stavova nadležnih institucija na sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog drvnog klastera od 23. srpnja ove godine, može se zaključiti da je zbog izostanka koordinacije nadležnih tijela došlo do odgode planirane dražbe. Ista činjenica može imati dalekosežne posljedice na poslovanje drvoprerađivačkih tvrtki jer im trenutno priječi mogućnost za nabavu sirovine, posebice za tvrtke urednog poslovanja koje su već ispunile ugovorne količine i koje se moraju odgovarajuće alimentirati sirovinom prije jesenskog / zimskog perioda", navide u Klasteru.

Uz to, naglašavaju da se postavlja i pitanje kvalitete sirovine, jer se radi o preko 100.000 metara kubnih „trenutno blokirane“ pilanske oblovine koja dnevno gubi na kvaliteti. Većinom se radi o sortimentima bukve koje je podložna uobičajenoj degradaciji zbog ljetnih temperatura, ako se ne omogući brza manipulacija trupaca od šume do pilane, odnosno brza prerada sirovine.

"Iz svega navedenog evidentno je da je nedorečenost administrativnih procedura prodaje dijela oblog drva i izostanak postupanja pojedinih nadležnih institucija dovela drvoprerađivače u vrlo nezahvalnu poziciju i pojavu ozbiljnih operativnih i financijskih posljedica, a prave razmjere šteta biti će moguće kvantificirati već krajem godine. U tom smislu, ne ulazeći u meritum i vrstu odnosa između pojedinih institucija, Hrvatski drvni klaster apelira na nadležna tijela da žurno razriješe navedenu situaciju i otklone uočene nedostatke u cilju sprječavanja nastanka šteta većih razmjera", zaključuju u Hrvatskom drvnom klasteru.

01. svibanj 2024 12:34