Hrvatska
StoryEditor

Županici Lovrić Merzel određen jednomjesečni pritvor

03. Travanj 2014.
Piše:
liderhrt

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić udovoljila je zahtjevu USKOK-a i SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel jednomjesečni istražni zatvor. Županica ostaje u pritvoru, jamčevina je odbijena.

USKOK je danas donio rješenje o proširenju istrage protiv Merzel u kojem je popisao njezine zloporabe. Na teret joj se stavlja da je od lipnja 2009. članovima Savjeta županice neosnovano isplaćivala mjesečne naknade od 5000 kuna neto, iako je znala da oni iste poslove zbog kojih su imenovani za članove Savjeta već obavljaju u okviru tijela Skupštine i pravnih osoba Županije te da za to primaju odgovarajuću naknadu. Time je, sumnja USKOK, proračun Županije oštećen za najmanje šest milijuna kuna.

Tereti je se i da je od veljače 2012. do srpnja 2013., na traženje Popeca i njegove tvrtke, po mnogo većoj cijeni kupila neadekvatnu nekretninu za potrebe Zavoda za hitnu medicinu, iako je Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak. Ugovor o kupoprodaji nekretnine vrijedan 9,8 milijuna kuna županica je s vlasnikom tvrtke sklopila 30. svibnja 2012., pri čemu je tvrtki pribavljena korist od najmanje 4,2 milijuna kuna.

Županicu se tereti i da je od rujna 2010. do rujna 2013. Kobešćaku omogućila stjecanje udjela Županije u društvu Ceste Sisak iako je znala da će time za Županiju nastati obveza naknade štete drugom društvu zbog neosnovanog odbijanja zaključenja ugovora. Odbijeno društvo je na Trgovačkom sudu u Zagrebu protiv Županije pokrenulo parnični postupak zbog nadoknade štete pa je županica potpisala sudsku nagodbu kojom se Županija obvezala društvu isplatiti 200 tisuća kuna.

USKOK tereti Lovrić Merzel i da je županijski proračun oštetila za 35.000 kuna jer joj je Županija, prema njezinu nalogu, od ožujka 2010. do kraja 2013. plaćala privatne ručkove, proslave rođendana i nabavu prehrambenih artikala za privatne potrebe. Osim toga sumnja se da je županica od 2009. do 2013. službenom karticom plaćala privatne troškove za hranu, piće i gorivo, čime si je pribavila korist od najmanje 136 tisuća kuna.

Odbacujući sve optužbe, Lovrić Merzel je, doznaje se, USKOK-ovim istražiteljima ispričala da nikada nije upoznala Popeca te da su za objekt koji je prodao Županiji postojale tri procjene vrijednosti kojima je vjerovala, kao i da je cijeli posao vodila konzultantska kuća. Što se tiče sumnji da je raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak i na taj način Županiju oštetila za 200 tisuća kuna, kazala je da je riječ o trošku koji je bio rezultat sudske nagodbe te da je prvotno potraživanje od Županije bilo mnogo veće. Odbacila je i optužbe da je privatne troškove plaćala službenom karticom te da je trošila javni novac na privatne zabave, ističući da se najčešće radilo o protokolarnim događajima. Opovrgnula je i sumnje da je čak šest milijuna proračunskih kuna potrošila na plaćanje savjetnika.

26. srpanj 2024 15:49