Hrvatska
StoryEditor

Županijama se ukidaju milijunski prihodi od zakupa zemljišta

30. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Nakon negativne ocjene Poljoprivredne komore i Hrvatske udruge poslodavaca Novog Nacrta prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Republike Hrvatske primjedbe i mišljenja su uputili i hrvatski župani.

Kako ističu župani, novim Prijedlogom zakona Ministarstvo poljoprivrede ne uvodi najavljenu decentralizaciju, a županijama se ukidaju milijunski prihodi od zakupa zemljišta, čime se onemogućuje daljnje provođenje razvojnih projekata te nanosi velika šteta obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i obrtima. Župani napominju kako su kriteriji za izbor najpovoljnijeg ponuđača nejasno definirani, a Agenciji za zemljište daju se prevelike ovlasti koje ona neće biti u stanju provoditi.

- Radi se o vrlo važnom zakonu koji utječe na život ruralnog prostora i na mogućnost županija da kreiraju lokalne i regionalne razvojne politike u poljoprivredi i ruralnom prostoru. Odredbama Nacrta prijedloga Zakona županijama se uskraćuju prihodi od raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, što će za posljedicu imati nemogućnost financiranja započetih projekata, nemogućnost iniciranja, odnosno pomaganja razvoja bilo kakvog lokalnog ili regionalnog poljoprivrednog projekta, upozorio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

01. svibanj 2024 06:05