Svijet
StoryEditor

Ako magla ‘fiskalne litice‘ nestane, može se očekivati rast

02. Siječanj 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle jer je u Washingtonu u posljednjem trenu postignut dogovor kojim je izbjegnuta ‘fiskalna litica‘, a time i opasnost od recesije u američkom gospodarstvu.

Burzovni indeksi u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu bili su oko 7,00 sati u plusu između 1,3 i 2,1 posto, dok se u Šangaju i Japanu zbog praznika danas ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati na dobitku 1,8 posto, dosegnuvši najvišu razinu u pet mjeseci. Rano jutros Predstavnički dom Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, podržao je zakon kojim će se povećati porezi onima koji najviše zarađuju, čime je izbjegnuta ‘fiskalna litica‘, a time i recesija u gospodarstvu.

Senat je već prije, dva sata nakon što je istekao rok 31. prosinca, velikom većinom podupro prijedlog zakona kojim se smanjuje proračunski deficit kroz kombinaciju smanjenja proračunske potrošnje i povećanje poreza.

Najvažniji čimbenik postignutog dogovora je povećanje porezne stope za kućanstva koja godišnje zarađuju više od 450 tisuća dolara s 35 na 39,6 posto, a za dva mjeseca odgađa se svako rezanje proračunskih rashoda. Time je s tržišta uklonjena najveća neizvjesnost, pa su ulagači skloniji rizičnijim investicijama.- Ulagači su optimistični jer se čini da će Washington riješiti svoje proračunske probleme u idućih nekoliko dana. Ako magla, izazvana ‘fiskalnom liticom‘ nestane, može se očekivati rast tržišta i povećana sklonost prema riziku - kaže Satoshi Okagawa, analitičar u Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

I dok je izbjegavanje ‘fiskalne litice‘ poticajno djelovalo na cijene dionica, američka valuta našla se jutros pod pritiskom jer su ulagači skloniji rizičnijim valutama, kao što je euro.

Dolarov indeks, koji predstavlja vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 0,4 posto. Pritom je tečaj europske prema američkoj valuti skočio 0,5 posto, na 1,3269 dolara.Dolar je ojačao jedino prema japanskoj valuti, pa mu je cijena porasla s 86,55 na 87,30 jena, najvišu razinu od srpnja 2010. godine.

Tečaj eura prema japanskoj valuti skočio je, pak, sa 114,10 na 115,60 jena, a u jednom se trenutku, po prvi puta od srpnja 2011. godine, probio iznad razine od 116 jena. Slabljenje jena posljedica je očekivanja ulagača da će japanska središnja banka uskoro drastično olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula izlazak gospodarstva iz recesije.

Zahvaljujući izbjegavanju ‘fiskalne litice, a time i recesije u najvećem svjetskom gospodarstvu, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros je ojačala oko 1 posto, na 92,70 dolara po barelu.

12. svibanj 2024 07:19