Svijet
StoryEditor

Ansip: Svaki Europljanin moći će koristiti mobilni telefon u roamingu bez dodatnih troškova

08. Prosinac 2016.

Kolegij povjerenika jučer je raspravljao o nacrtu pravila, kojima se podržava pristup donesen u rujnu, o ukidanju naknada za roaming u EU-u od 15. lipnja 2017. Jučerašnja rasprava uslijedila je nakon intenzivne razmjene mišljenja s Europskim parlamentom, državama članicama, dionicima, predstavnicima potrošača, regulatorima i operaterima.

U nacrtu pravila dodatno se pojašnjavaju prava potrošača te se uvode zaštitne mjere kojima se jamči zadržavanje atraktivnosti najkonkurentnijih domaćih ponuda.

Potpredsjednik Andrus Ansip, zadužen za digitalno jedinstveno tržište, izjavio je: „Nudimo uravnoteženo rješenje koje je u interesu svih koji koriste mobilne telefone i uređaje. Svaki Europljanin moći će koristiti mobilni telefon u roamingu bez dodatnih troškova. Svaki Europljanin ujedno mora biti u mogućnosti iskoristiti najkonkurentnije domaće ponude. U tijesnoj suradnji s europskim potrošačima osmislili smo zaštitne mjere koje će putnicima omogućiti da im ‘u roamingu bude kao kod kuće‘ uz istodobno izbjegavanje negativnih posljedica po najkonkurentnije domaće podatkovne pakete. Sada države članice EU-a moraju podržati naš prijedlog kako bi Europljanima olakšale život, smanjile račune i zadržale niske cijene.“

Nakon jučerašnje rasprave u Kolegiju povjerenika nacrt zakonodavnog akta (provedbeni akt) poslan je državama članicama, koje će se u ponedjeljak sastati radi glasovanja o tekstu.

25. travanj 2024 10:27