Svijet
StoryEditor

Cameron upozorava na novu krizu

17. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Nakon sastanka lidera G20, britanski premijer David Cameron izjavio je kako se na ‘semaforu globalne ekonomije pale crvena svjetla‘.

Osim mogućnosti izbijanja nove krize, nalik onoj koja je prije šest godina svijet bacila na koljena, upozorio je da nestabilnost ugrožava oporavak Velike Britanije te da su posljedice već vidne u proizvodnji i izvozu.

- Eurozona tetura na rubu trećeg vala recesije, što se vidi iz visoke stope nezaposlenosti, sve nižih stopa rasta i rizika od pada cijena. Ekonomije koje su predvodile oporavak usporavaju. Epidemija ebole, nemiri na Bliskom istoku te ilegalne akcije Rusije u Ukrajini dodatno potpomažu nestabilnost i nesigurnost – izjavio je.

Izjave reflektiraju Cameronovu bojazan da se Velika Britanija neće moći izdvojiti iz problema koji potresaju gospodarstvo.

Nedavni podaci o tome da je njemačko gospodarstvo zabilježilo rast od svega 0,1 posto, odnosno jedva izbjeglo recesiju, pokazuju da je ekonomska budućnost eurozone zaista nesigurna. Italija je već trinaesto uzastopno tromjesječje u recesiji. Vladimir Putin je naglasio kako tek nekoliko sankcija nametnutih od strane EU (kazna za intervencije u Ukrajini) trenutno dijeli Rusiju od duboke recesije.

Samit u Brisbaneu, kojeg su obilježile kontroverze vezane uz Ukrajinu te rasprave o eboli i klimatskim promjenama, australski je premijer Tony Abbott nazvao ‘vikendom postignuća‘. Vodeći svjetski lideri obećali su sudjelovanje u osamsto mjera dizajniranih kako bi zajednička ekonomija narasla za dodatnih 2.1 posto više od predviđenih brojki do 2018. godine. Predviđa se da će te mjere donijeti dodatnih 2 bilijuna dolara (1,3 bilijuna eura) te milijune novih radnih mjesta. Rast se želi postići infrastrukturnim investicijama i uvođenjem 100 milijuna žena u svijet rada.

Cameron tvrdi da su na G20 samitu raspravljene neke ključne teme, poput one o izbjegavanju plaćanja poreza od strane velikih korporacija, sankcioniranje i reguliranje čega bi moglo donijeti više od 32 milijarde dolara.

- Lideri smatraju kako će bilo otvaranje bilo kakvih radnih mjesta pomoći ekonomiji, ali trebali bi se koncentrirati na sigurnost i kvalitetu tih poslova. – izjavila je Frances O’Grady, glavna povjerenica TUC-a (Trades Union Congress).

20. travanj 2024 10:54