Svijet
StoryEditor

Cipru treba 75 milijuna eura da izbjegne stečaj u travnju

09. Travanj 2013.

Ciparske vlasti su izvijestile u ponedjeljak da imaju teškoća s pribavljanjem sredstava za isplatu mirovina i plaća u javnom sektoru koncem travnja.

Cipru koji u svibnju čeka isplatu prve tranše međunarodnog paketa pomoći, treba 75 milijuna eura kako bi spriječio stečaj u travnju, rekla je državna revizorica Rea Georgiou. Georgiou je rekla da nedostatak likvidnosti za travanj iznosi 160 milijuna eura. - 85 milijuna iz zaliha nije dovoljno i treba nam još toliko da spriječimo stečaj - dodala je pred financijskim odborom parlamenta. Ministar financija Haris Georgiades bio je veći optimist: misli da je Cipar u škakljivoj situaciji ali izlaz je moguć ako se međunarodna pozajmica počne isplaćivati u planiranom roku.

- Nema ni govora o stečaju ako sve bude teklo po planu. Rizik (od stečaja) postoji ako se iz nekog razloga dogovor (o međunarodnom paketu pomoći) ne ratificira na Cipru ili u eurozoni - dodao je.

- S tom teškoćom ćemo se sučeliti ovih dana i tjedana, postoji mogućnost da se sve riješi za nekoliko dana ili za nekoliko tjedana. No nećemo moći dalje bez dogovora o toj pozajmici, bez prve tranše - istaknuo je.

Glasnogovornik vlade Christos Stylianides rekao je novinarima da vlada žurno pokušava pronaći sredstva za isplatu plaća i mirovina koncem travnja. Cipar se dogovorio o planu za spašavanje s Europskom unijom, Europskom središnjom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom kako bi dobio pozajmicu od 10 milijarda eura i tako spriječio stečaj otoka.

U okviru tog plana zemlja se obvezala na drastično smanjenje svog bankovnog sektora, na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i na povećanje poreza. Mogućnost izlaska iz eurozone ‘nije na dnevnom redu‘, rekao je Georgiades pred financijskim odborom parlamenta.

- Došlo je vrijeme da se isprave pogrješke iz prošlosti. Vrijeme je da platimo račun. Možemo trošiti samo onoliko koliko imamo u džepovima. Nema druge mogućnosti - istaknuo je ministar.

28. travanj 2024 21:56