Svijet
StoryEditor

Donacije otkrile tko su favoriti Wall Streeta u utrci za američkog predsjednika

24. Veljača 2016.

Donatori s Wall Streeta mogu pomoći kandidatima kao što im mogu i naštetiti u prikupljanju glasova, posebno kod onih glasača koji krive bankare za financijsku krizu koja je izbila 2008. godine i veliku recesiju koja je potom uslijedila

Republikanski kandidat Marco Rubio dobio je najviše novca od donatora s Wall Streeta među kandidatima u utrci za američkog predsjednika, dok je Donald Trump dobio samo oko 1.500 dolara, pokazuje analiza Reutersa, na temelju javno dostupnih podataka o financiranju kampanji.

Rubio, republikanski senator s Floride, dobio je tako više od četiri milijuna dolara od zaposlenika banaka i investicijskih tvrtki, poput Bank of America, Deutsche Banka i Goldman Sachs Groupa od prošlogodišnjeg objavljivanja kandidature za predsjedničku utrku, pokazala je analiza individualnih donacija koje su bile veće od 200 dolara.

Bivši guverner Floride Jeb Bush, koji se povukao iz utrke u subotu zbog slabog rezultata postignutog na predizborima u saveznim državama Iowa, New Hampshire i Južna Karolina, drugi je po iznosu donacija s Wall Streeta, s prikupljenih 2,45 milijuna dolara. Na trećem je mjestu demokratska kandidatkinja Hillary Clinton sa 723.361 dolara.

Budući da se sužava broj kandidata u republikanskom taboru, Marcu Rubiju mogle bi stići nove donacije. Vrlo brzo nakon što je iz utrke ispao Jeb Bush nekoliko je njegovih donatora Reutersu kazalo da se pripremaju za prebacivanje svoje financijske podrške Rubiju.

Donatori s Wall Streeta mogu pomoći kandidatima kao što im mogu i naštetiti u prikupljanju glasova, posebno kod onih glasača koji krive bankare za financijsku krizu koja je izbila 2008. godine i veliku recesiju koja je potom uslijedila.

- Sama ideja da se novac prikuplja na Wall Streetu je škakljiva. Čak i na strani republikanaca postoji određeno nepovjerenje unutar baze u pogledu toga sektora, kazao je profesor s University of Iowa Tim Hagle.

No, Hagle je kazao i da bi Rubiju mogla pomoći financijska podrška jer bi želio postati republikanski protukandidat Donaldu Trumpu.

Demokratski kandidat Bernie Sanders i republikanski Donald Trump dobili su, pak, najmanje iznose od Wall Streeta. To i ne čudi jer Sanders krivi Wall Street za financijsku krizu i obećava da će velike banke podijeliti u manje. Prikupio je 26.650 dolara od bankovnih zaposlenika od najave svoje kandidature, što je tek majušan iznos od ukupno prikupljenih 96 milijuna dolara.

Poslovni čelnik i milijarder Trump, koji sam financira svoju kampanju, namaknuo je samo 1.566 dolara od zaposlenika banaka. Većina novca za financiranje kampanje dolazi od prodaje robe putem njegove mrežne stranice.

22. svibanj 2024 22:03