Svijet
StoryEditor

Dužnosnici FIFA-e poput krim bossova: Reketare, iznuđuju i peru novac. A sad su i uhićeni

27. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Švicarske vlasti su jutros u Zürichu uhitile šest visokorangiranih dužnosnika FIFA-e. Optuženi su za korupciju, odnosno iznuđivanje i primanje mita, a čeka ih izručenje u SAD.

Uhićenje je izvršeno uoči velikog godišnjeg kongresa FIFA-e, koje se trebalo održati u luksuznom hotelu Baur Au Lacu u Zürichu. Uhićenja su prošla mirno.

Švicarske vlasti su ovu akciju izvele u suradnji s SAD-om, koji je zatražio izručenje jer su optuženi akteri ‘operirali‘ na američkom tlu, a uplata mita se izvršavala preko američkih banaka‘. Riječ je o iznosima procijenjenima na 100 milijuna dolara.

Istraga bi, prema pisanju The New York Timesa, trebala obuhvatiti četrnaest dužnosnika, koje FBI sumnjiči za reketarenje, pranje novca, pronevjere, iznuđivanje i propuste u upravljanju najvišom svjetskom nogometnom organizacijom u posljednja dva desetljeća.

Od navedenih 14 osoba, devet ih je FIFA-inih visokih dužnosnika – Jeffrey Webb (potpredsjednik FIFA-e), Eugenio Figueredo, Jack Warner (član izvršnog odbora), Eduardo Li (predsjednik Kostarikanskog nogometnog saveza), Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin (podpredsjednik Brazilskog nogometnog saveza) i Nicolás Leoz.

Optužnica je podignuta i protiv izvršnih predsjednika sportskog marketinga FIFA-e. Na toj listi se nalaze Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis te José Margulies, preko kojeg su išle isplate. Pod istragom je bio i Sepp Blatter, dugogodišnji predsjednik FIFA-e, ali s obzirom da nije uhićen, priprema se za pohod na peti mandat u petak.

- Šokirani smo koliko je korupcija ukorijenjena u sve strukture poslovanja FIFA-e. Čini se kao da je riječ o dnevnoj rutini, kao da je korupcija jednostavno institucionalizirana. – izjavio je jedan od švicarskih inspektora.

Glavni tajnik FIFA-e, Jerome Valcke, nije želio detaljno komentirati uhićenja. Objasnio je kako se trenutno provjeravaju navodi i čekaju službene informacije.

28. travanj 2024 08:32