Svijet
StoryEditor

EU parlament zatražio smanjenje visokih cijena spasonosnih lijekova

08. Ožujak 2017.

Europski parlament smatra da su cijene lijekova u Uniji prevelike što ugrožava zdravstvenu zaštitu građana i održivost proračuna država članica. Glavni je to zaključak izvještaja o mogućnostima za poboljšanje pristupa lijekovima koji je izglasan u Parlamentu.

-U zadnjih dvadesetak godina cijene novih lijekova su u mnogim slučajevima porasle u tolikoj mjeri da si ih mnogi građani ne mogu priuštiti te da ugrožavaju održivost nacionalnih sustava zdravstvene zaštite. Postavlja se pitanje koliko cijene odražavaju stvarne troškove razvoja i istraživanja, a koliko povećanje marže i profita od strane farmaceutskih tvrtki. Tražimo da Europska komisija unutar svojih ovlasti spriječi neopravdano nabijanje cijena lijekova“, kazala je dr. Biljana Borzan, europarlamentarka zadužena za odnose s Europskom agencijom za lijekove .

Radi se o problemu koji će sa starenjem stanovništva i porastom kancerogenih bolesti u budućnosti sve više stiskati državne proračune. Već sada u Europi troškovi lijekova predstavljaju najmanje 20 % ukupnih prosječnih troškova zdravstvene zaštite u državama članicama.

Parlament ističe visoke cijene lijekova koji su razvijani uz sufinanciranje država članica i EU kao poseban problem. Takve lijekove građani plaćaju dvaput: kroz porez kada se njihov razvoj sufinancira iz javnih sredstava i  drugi put kada se njima liječe. Zastupnici smatraju kako je najbolji način da se to spriječi veća transparentnost farmaceutske industrije i uvid u stvarne troškove razvoje lijekova.

>>>Indijski regulatori sasjekli cijene lijekova protiv tumora za 86 posto

Uvaženo je kako patenti postoje kako bi omogućili povrat ulaganja u razvoj lijekova, no upozorava da se na lijekove ne može gledati kao na ostala dobra. Sama zaštita intelektualnog vlasništva se može kositi s temeljnim pravom na zdravstvenu zaštitu koje obvezuje vlade da omoguće pristup lijekovima.

Izvještaj traži od Komisije i nacionalnih vlasti za zaštitu tržišnog natjecanja da nadziru nepoštene prakse s ciljem zaštite građana od umjetno stvorenih visokih cijena lijekova.

-U Italiji je tvrtka Aspen Pharma 2014. završila na sudu jer ih se sumnjičilo da su iskoristili nestašicu četiri lijeka protiv raka za dodatnu zaradu tako što su njihove cijene digli za 1500%! Pokrenut je i proces protiv dviju velikih farmaceutskih tvrtki radi sumnje da su s tržišta povukle jeftiniji lijek za očne bolesti kako bi pojačale prodaju skupog lijeka koji je imao isti učinak. Ovakvi slučajevi blate cijeli farmaceutski sektor i smanjuju povjerenje građana, upozorava hrvatska europarlamentarka.

08. rujan 2024 01:20