Svijet
StoryEditor

Euro u odnosu na dolar na najnižoj razini od 2010.

24. Svibanj 2012.

Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima potonuo na najnižu razinu u protekle gotovo dvije godine prema dolaru, jer su najnoviji slabi pokazatelji iz njemačkog gospodarstva podsjetili da nitko u regiji nije otporan na krizu, dodatno uzbunivši ulagače zastrašene mogućim izlaskom Grčke iz eurozone.

Euro se tako strmoglavio na 1,25155 dolara, najnižu razinu od srpnja 2010. godine. Potom se stabilizirao na 1,2575 dolara. Jedinstvena europska valuta bila je na gubitku od 0,15 posto prema jenu i njome se trgovalo po 99,852 jena. Ranije se nakratko spustila na najnižu razinu od 1. veljače od 99,37 jena.

Dolarov indeks, kojim se mjeri vrijednost američke valute prema košarici međunarodnih valuta, popeo se na novu najvišu razinu u zadnjih 20 mjeseci od 82.362 boda. Dolar je ojačao i prema švicarskom franku, dosegnuvši najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci od 95,959 švicarskih centima. Prema jenu je ostao nepromijenjen, na oko 79,38 jena.Novi podaci iz njemačkog gospodarstva za svibanj, od Ifo indeksa poslovne klime do indeksa menadžera nabave (PMI) u sektoru proizvodnje, slabiji su no što su ulagači očekivali. U takvim okolnostima više se njih odlučilo potražiti utočište za svoj kapital u valutama koje percipiraju sigurnima u neizvjesnim vremenima, poput dolara i jena. Novi niz pokazatelja PMI pokazao je pad aktivnosti u njemačkim tvornicama, pogođenima kako padom izvoza, tako i padom novih narudžbi. Povrh toga, novi Ifo indeks poslovne klime svjedoči o pogoršanom raspoloženju među njemačkim poslovnim čelnicima, prvi put nakon šestomjesečnog jačanja.

Podaci PMI za eurozonu u cjelini svjedoče o padu aktivnosti po višoj stopi u svibnju nego se očekivalo, što ulagači vide kao potvrdu da se kriza iz manjih perifernih članica širi na vodeća gospodarstva eurozone, njemačko i francusko, čiji je rast pomogao držati problemima pogođenu monetarnu uniju dalje od recesije. Osim naznaka slabljenja aktivnosti u eurozoni, ulagače još brinu posrnule španjolske banke i mogući izlazak Grčke iz eurozone. Euro je od početka tjedna oslabio oko 1,4 posto prema dolaru, a lošem raspoloženju pridonio je i summit EU-a koji nije donio napredak u smjeru svladavanja krize u eurozoni.

20. travanj 2024 09:31