Svijet
StoryEditor

Film Intervju zaradio 15 milijuna dolara od online prikazivanja

29. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Otkad je 24. prosinca počeo streaming, film Intervju (The Interview) je kupilo ili posudilo dva milijuna ljudi. To je filmu donijelo 15 milijuna dolara, što je pet puta više od zarade generirane od prikazivanja filma u 331 nezavisnoj kino dvorani (2,8 milijuna dolara).

Film, u kojem Franco i Seth Rogen ismijavaju Kim Jong-una, dostupan je na YouTubeu, Google Playu, Xbox Videu te na Sonyjevoj službenoj stranci. Film je moguće kupiti za 15 dolara ili iznajmiti za šest. Izvor upoznat s rezultatima online prodaje tvrdi kako je velika većina kupnji i posudbi stigla s Google Playa i YouTubea.

Film je inicijalno povučen iz kino dvorana, a Sony ga je odlučio predstaviti online, zbog čega je online gledateljima bio dostupan prije nego je, na koncu, počelo prikazivanje u kinima.

Film se u SAD-u prikazuje u nezavisnim kinima zato što ga je pet vodećih kino kuća odbilo prikazivati. Navodni razlog su prijetnje hakerske grupacije imena Guardians of Peace (GOP). Sony nije davao nikakve naznake da će promijeniti odluku sve dok američki predsjednik Obama nije njihovu odluku nazvao ‘pogreškom‘.

S obzirom da je riječ o glupoj komediji, Intervju je zasigurno imao buran put do javnog prikazivanja. Najprije je zbog curenja Sonyjevih dokumenata i mailova došlo do pomicanja planova (zbog navodnog straha da je Sjeverna Koreja napasti kinodvorane u kojima se film trebao prikazivati). Takozvani stručnjaci se i dalje ne mogu složiti oko toga je li Sjeverna Koreja upletena u objavljivanje privatnih dokumenata i prepiske Sony Picturesa.

Sony je u službenoj izjavi potvrdio brojke te izrazio zadovoljstvo zaradom, što online, što od kino ulaznica.

U Hollywoodu se o ovom filmu raspravlja kao o spektakularnoj borbi za slobodu govora. Tako je Google u izjavi koja je uslijedila nakon dogovora Sonyja i Googlea o online streamingu filma ustvrdio kako ‘Sony i Google neće dopustiti da šačica ljudi određuje granice slobode govora u drugim zemljama‘. Microsoft je nadodao kako ‘cyber napad na bilo čija prava predstavlja cyber napad na svačija prava, protiv čega se moramo zajedno boriti‘.

Apple se, pak, nije upuštao u rasprave o Hollywoodskoj ‘borbi za slobodu govora‘. Kompanija je odolijevala te je film tek od nedjelje dostupan na iTunesima.

- Sretni smo što vam možemo ponuditi film Intervju u iTunes trgovini. – je sve što je Apple zasad rekao na tu temu. Bilo bi zanimljivo saznati stavove Tima Cooka i stvarni razlog Appleove zakašnjele reakcije.

25. travanj 2024 21:35